Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík TASR
7. októbra 2022, 7:57
Čas čítania 0:52

Joe Biden omilostil tisíce Američanov, ktorí prechovávali marihuanu

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené

Prezident USA si myslí, že by za prechovávanie či užívanie marihuany nemali občania končiť za mrežami.

Prezident USA Joe Biden informoval o omilostení tisícov ľudí, ktorých odsúdili za prechovávanie marihuany. „Nikto by nemal byť vo väzení len za užívanie alebo prechovávanie marihuany,“ vyhlásil Biden. 

Jeho milosť sa však týka iba občanov odsúdených za prechovávanie drogy pre vlastnú potrebu a vzťahuje sa na rozsudky federálnych súdov. Prezident apeloval aj na guvernérov USA, aby išli podobnou cestou a udelili milosť väčšiemu počtu ľudí odsúdených za prechovávanie marihuany.

Anketa:
Súhlasíš s rozhodnutím prezidenta Bidena?
Áno.
Nie.
Áno.
95 %
Nie.
5 %

Podobne sa k téme nedávno postavila aj slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Tá omilostila Slováka, ktorý za držanie a konzumáciu marihuany dostal 10,5-ročný trest, čo hlava štátu považovala za neprimerané. 

Prezidentka odsúdenému odpustila zhruba polovicu trestu, pretože väčšiu časť si už odpykal. Čaputová brala ohľad aj na to, že Slovák s marihuanou neobchodoval a doma ho čaká rodina bojujúca s ťažkými zdravotnými problémami.

„Odsúdený môže po prepustení z výkonu trestu výrazne pomôcť svojej rodine. Jeho rodičia, s ktorými žil v spoločnej domácnosti, trpia ochoreniami, ktoré si vyžadujú aj hospitalizáciu v nemocnici a jeho sestra je onkologickou pacientkou,“ povedal v mene prezidentky hovorca Martin Strižinec.

Agentúra AP označuje Bidenovo oznámenie za veľký krok na ceste k dekriminalizácii marihuany, za ktorej prechovávanie sú v USA neprimerane často odsudzovaní ľudia tmavej pleti. Zároveň zdôrazňuje, že tento krok amerického prezidenta prichádza zhruba mesiac pred voľbami do amerického Kongresu, ktoré sa konajú približne v polovici funkčného obdobia prezidenta.

Domov
Zdieľať
Diskusia