Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
28. septembra 2022, 15:04
Čas čítania 1:31

VIDEO: Sleduj odvolávanie Igora Matoviča v parlamente naživo

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Ministra financií Igora Matoviča odvolávajú z iniciatívy strany Sloboda a solidarita.

V utorok popoludní sa v Národnej rade SR začalo odvolávanie ministra financií Igora Matoviča. Všetky rokovania parlamentu vysielajú aj naživo, preto si rozpravu môžu pozrieť všetci obyvatelia Slovenska na Youtube, prípadne na oficiálnej stránke NR SR alebo na verejnoprávnej RTVS. 

Za odvolanie Igora Matoviča je zatiaľ takmer istých 73 hlasov v prípade, že budú podľa predchádzajúcich vyjadrení hlasovať Smer-SD, Hlas-SD, SaS, ĽSNS, Republika a dvaja nezaradení poslanci Tomáš Valášek a Miroslav Kollár.

Odvolávanie Igora Matoviča iniciovala strana Sloboda a solidarita. 

Tridsať podpisov ako výzvu na odchod predsedu hnutia OĽaNO vyzbierali poslanci strany Sloboda a solidarita, ku ktorým sa pridali odídenci z koalície Tomáš Valášek a Miroslav Kollár. Zvyšok doplnili z klubu opozičného Hlasu-SD. 

„Svoje povinnosti Matovič neplní v záujme občanov. Spôsobom výkonu funkcie ministra financií porušuje ústavu a zákony a podkopáva vieru občianskej spoločnosti v čestný a zodpovedný výkon funkcie,“ odôvodnila strana Richarda Sulíka svoju výzvu pre ministra financií. SaS dodáva, že Igor Matovič svojimi nápadmi a návrhmi ruinuje verejné financie a svojím prístupom komplikuje činnosť vlády.

SaS hovorí o nedodržiavaní ústavných a zákonných noriem z jeho strany, čo škodí aj demokratickému právnemu štátu a občianskej spoločnosti.

Zatiaľ nie je isté, kedy by mohli poslanci o prípadnom odvolaní hlasovať. Vláda SR sa uzniesla, že je proti odvolaniu ministra financií, parlamentná kalkulačka však ukazuje veľmi tesný výsledok. Jazýčkom na váhach budú zrejme hlasy poslancov okolo Tomáša Tarabu. Tí síce chceli Igora Matoviča odvolať už dvakrát, no momentálne vyhlasujú, že odchod Matoviča z vlády by znamenal oddialenie príležitosti na predčasné voľby. 

Hlas-SD Petra Pellegriniho dodá 11 hlasov za odvolanie Igora Matoviča. Označuje to za jeden z dôležitých krokov ukončenia politického chaosu menšinovej vlády a vytvorenia podmienok na rokovanie o predčasných voľbách. Pri hlasovaní sa podľa neho navyše ukáže, kto je za zotrvanie Matoviča vo funkcii. Pellegrini obviňuje Igora Matoviča z klamstiev, rozvratu právneho štátu a rozdeľovania spoločnosti. Smer-SD Roberta Fica pomôže odvolať Igora Matoviča a dodá ďalších 27 hlasov. 

19. marca 2024, 18:00 Čas čítania 0:40 FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu

21 hlasov za odvolanie má iniciátor z SaS a dvaja nezaradení poslanci – Miroslav Kollár zo strany Spolu a Tomáš Valášek z Progresívneho Slovenska. To je dohromady ďalších 23 hlasov. 

Za odvolanie Igora Matoviča budú zrejme aj poslanci z ĽSNS, ktorej šéfuje odsúdený neonacista Marian Kotleba a odídenci od neho z Republiky. Tí majú 7, resp. 5 hlasov, spolu teda ďalších 12 hlasov za odvolanie Igora Matoviča. 

Domov
Zdieľať
Diskusia