Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik TASR
26. septembra 2022, 20:27
Čas čítania 0:58

Kuba zlegalizuje manželstvá osôb rovnakého pohlavia. Obyvatelia komunistickej krajiny si to schválili v referende

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Nový zákon o rodine podporovaný kubánskou komunistickou vládou je jedným z najprogresívnejších v Latinskej Amerike.

Obyvatelia Kuby podporili v referende zlegalizovanie manželstiev osôb rovnakého pohlavia a adopcie detí takýmito dvojicami, ako aj náhradné materstvo. Oznámili to v pondelok volební predstavitelia komunistickej krajiny. TASR o tom informovala na základe správy agentúry AFP.


Nový zákon o rodine podporilo zhruba 66 percent voličov. Predsedníčka volebnej komisie Alina Balseirová v štátnej televízii uviedla, že predbežné výsledky naznačujú „nezvratný trend“. „Zákon o rodine ľudia ratifikovali,“ povedala.


Nová úprava nahradí zákon o rodine platný od roku 1975. Manželstvo definuje ako zväzok dvoch ľudí bez ohľadu na ich pohlavie. Adopcia by mala byť umožnená aj homosexuálnym párom a malo by sa uzákoniť náhradné materstvo bez finančnej kompenzácie. Zákon zároveň posilňuje práva detí, starších ľudí a zdravotne postihnutých.


Do ukončenia hlasovania v referende svoj hlas podľa národnej volebnej komisie odovzdalo približne 68 percent voličov. Nový zákon o rodine podporovaný kubánskou vládou je jedným z najprogresívnejších v Latinskej Amerike, kde sú manželstvá osôb rovnakého pohlavia legálne len v ôsmich ďalších krajinách.

Ženy registrujú vo volebnej miestnosti počas referenda o novom zákone o rodine v Havane. Kuba totiž zlegalizuje manželstvá osôb rovnakého pohlavia. Obyvatelia o novom zákone hlasovali v referende v nedeľu. (25. septembra 2022)
Ženy registrujú vo volebnej miestnosti počas referenda o novom zákone o rodine v Havane. Kuba totiž zlegalizuje manželstvá osôb rovnakého pohlavia. Obyvatelia o novom zákone hlasovali v referende v nedeľu. (25. septembra 2022) Zdroj: TASR/AP

Ako pripomína CNN, kubánski členovia LGBTQ+ komunity na tento moment čakali desaťročia. Po revolúcii v roku 1959 homosexuálov vláda Fidela Castra spoločne s politickými disidentmi či kňazmi poslala do pracovných táborov. Považovala ich totiž za nežiaducich.

Castro sa síce po rokoch ospravedlnil za spôsob, akým sa s homosexuálmi zaobchádzalo, no vláda nikdy nezverejnila úplné informácie o tom, koľko ľudí bolo poslaných do nútených pracovných táborov a kto nariadil ich vytvorenie. Homosexualita bola na Kube legalizovaná až v roku 1979, no členovia LGBTQ+ komunity stále čelili otvorenej diskriminácii.

Anketa:
Privítal by si podobný zákon aj na Slovensku?
Áno.
Nie.
Áno.
72 %
Nie.
28 %
Domov
Zdieľať
Diskusia