Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Adam Novosad
25. septembra 2022, 19:53
Čas čítania 1:05

USA varovali Rusko pred „katastrofálnymi následkami“, ak na Ukrajine zaútočí jadrovými zbraňami. Kremľu to vysvetlili aj súkromne

Kategória:
News
Uložiť Uložené

USA vedú s Ruskom aj súkromné rozhovory, v ktorých Kremľu ozrejmili, aké následky by malo použitie jadrových zbraní.

Spojené štáty budú „rázne“ reagovať na akékoľvek použitie jadrových zbraní na Ukrajine zo strany Ruska, vyhlásil poradca amerického prezidenta Joa Bidena pre otázky národnej bezpečnosti Jake Sullivan.


„Ak Rusko prekročí medze, bude to pre neho mať katastrofálne následky. Spojené štáty odpovedia rázne,“ varoval Sullivan, ktorý presne nešpecifikoval, ako plánujú Spojené štáty reagovať, no uviedol, že Washington Moskve súkromne „ozrejmil“, čo by takáto reakcia znamenala.

Podľa poradcu amerického prezidenta sú Spojené štáty často v priamom kontakte s Ruskom a v posledných dňoch s predstaviteľmi krajiny hovorili aj o situácii na Ukrajine a krokoch a vyhrážkach ruského prezidenta Vladimira Putina.


Toto Sullivanovo vyhlásenie je najnovšou reakciou USA na Putinov stredajší prejav, v ktorom vyhlásil čiastočnú mobilizáciu pred uskutočnením referend v Moskvou ovládaných oblastiach na východe a juhu Ukrajiny o pripojení k Rusku.

Šéf Kremľa avizoval, že Rusko, ktoré je jadrovou veľmocou, je na ochranu svojho územia odhodlané použiť všetky dostupné prostriedky.


„Putin je stále odhodlaný vyhladiť ukrajinský národ, o ktorom si myslí, že nemá právo na existenciu, preto musíme aj naďalej poskytovať (Ukrajine) zbrane, muníciu, spravodajské informácie a všetku pomoc, ktorú môžeme,“ dodal Sullivan.


Americký prezident Joe Biden tento týždeň v príhovore na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN obvinil Putina z „otvoreného jadrového vyhrážania“ miereného proti Európe, pričom šéfa Kremľa kritizoval za to, že ignoruje svoje povinnosti týkajúce sa nešírenia jadrových zbraní.

Domov
Zdieľať
Diskusia