Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti OMV.
24. septembra 2022, 10:15
Čas čítania 1:26
Sponzorovaný obsah

Trápia ťa miznúce slovenské lesy? Takto si môžeš symbolicky kúpiť strom a pomôcť prírode

ZAUJÍMAVOSTI EKOLÓGIA PRÍRODA
Uložiť Uložené

Vedel si, že na Slovensku len za posledných 10 rokov zmizlo viac ako 700 štvorcových kilometrov pôvodného lesa?

V rámci akcie Kúp si svoj strom môžeš prispieť k záchrane pôvodného ekosystému na Slovensku. V spolupráci s Lesoochranárskym zoskupením VLK totiž pomáhajú zákazníci OMV rozšíriť prírodnú rezerváciu Vlčia.

Miznúce lesy

Vedel si, že na Slovensku len za posledných 10 rokov zmizlo viac ako 700 štvorcových kilometrov pôvodného lesa? Nové stromy síce pribúdajú, no v skutočnosti sa vyrúbaný les dostane do pôvodného stavu až po 1 300 rokoch. Aj preto sa Lesoochranárske zoskupenie VLK nesnaží o novú výsadbu, ale chce chrániť pôvodné prírodné spoločenstvá. Už viac ako rok s tým ochranárom pomáhajú aj zákazníci OMV.

Lesoochranárskemu zoskupeniu už viac ako dve desaťročia patrí súkromná prírodná rezervácia Vlčia. V pôvodne hospodárskom lese, ktorého súčasťou boli aj holoruby, sa dnes nerobí nič – neťaží sa drevo, nepoľuje sa ani sa nesadia nové stromy. Príroda si ho vzala späť.

V pôvodne hospodárskom lese sa dnes nerobí nič – neťaží sa drevo, nepoľuje sa ani sa nesadia nové stromy. Príroda si ho vzala späť.
V pôvodne hospodárskom lese sa dnes nerobí nič – neťaží sa drevo, nepoľuje sa ani sa nesadia nové stromy. Príroda si ho vzala späť. Zdroj: LZ VLK

Vlastný strom za body 

Územie rezervácie sa pomaly zväčšuje, a to aj vďaka zákazníkom OMV, ktorí na čerpacích staniciach v rámci akcie Kúp si svoj strom môžu meniť svoje SMILE & DRIVE body za jej rozširovanie. Body môžu prevádzať online alebo pri pokladniciach na čerpacích staniciach, pričom bez ohľadu na spôsob ich OMV zdvojnásobuje. Záujemcovia môžu nielen prispieť, ale za body si môžu strom aj symbolicky kúpiť.

„Keď sme sa vlani zamýšľali nad tým, ako zmysluplne prispieť k ochrane prírodného bohatstva Slovenska, bola spolupráca so zoskupením VLK pre nás krokom do neznáma. Ukázalo sa však, že naši zákazníci si uvedomili dôležitosť tohto projektu a podporujú ho,“ hovorí Ľubica Slabejová, marketingová manažérka OMV Slovensko.

Zákazníci OMV si za svoje body môžu stromy symbolicky zakúpiť a prispieť tak k rozširovaniu rezervácie.
Zákazníci OMV si za svoje body môžu stromy symbolicky zakúpiť a prispieť tak k rozširovaniu rezervácie. Zdroj: OMV Slovensko, shutterstock.com

Spolupráca dáva zmysel aj ochranárom

„Sadením stromov sa dá zasadiť strom, no nie vysadiť les,“ vysvetľuje náčelník zoskupenia Juraj Lukáč, prečo vidí v projekte Kúp si svoj strom zmysel. „Veľká väčšina, až 99 % novovysadených stromčekov sa i tak nedožije dospelého veku,“ dodáva. Hoci podobne ako ostatní členovia zoskupenia nevlastní auto, víta, že vďaka spolupráci s OMV sa VLK-u podarilo osloviť úplne novú skupinu ľudí a upriamiť ich pozornosť na ochranu prírody.

Vo Vlčej sa tak môže les pokojne rozvíjať s celým svojím komplexným ekosystémom, ktorého súčasťou sú zvieratá, huby, rastliny i hmyz. „Všimli si to aj zvieratá, ktoré sa tam vrátili a chodia tam omnoho viac ako do okolitých lesov,“ hovorí Lukáč.

Domov
Zdieľať
Diskusia