Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ema Stanovská
19. septembra 2022, 15:31
Čas čítania 1:21

Pobaltské štáty dnes uzavreli svoje hranice pre ruských občanov. Poľsko to doposiaľ oficiálne neoznámilo

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Lídri Estónska, Litvy a Lotyšska žiadajú, aby podobné obmedzenie zaviedli aj ďalšie členské krajiny Európskej únie.

Estónsko, Litva a Lotyšsko uzavreli v pondelok svoje hranice pre väčšinu Rusov ako odpoveď na reakciu ruskej verejnosti na širokú podporu invázie Ruska na Ukrajinu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.


Na dočasnom obmedzení vstupu ruských občanov, ktorým boli udelené víza niektorej z členských krajín Európskej únie, sa 8. septembra dohodli poľský premiér Mateusz Morawiecki, estónska premiérka Kaja Kallasová, predsedníčka litovskej vlády Ingrida Šimonyté a lotyšský premiér Arturs Krišjanis Karinš.

Lídri vtedy konštatovali, sú znepokojení „značným a rastúcim prílevom ruských občanov“ do Európskej únie. Poznamenali, že takto reagujú na „vážne ohrozenie našej verejnej bezpečnosti“.


„Rusko je nepredvídateľný a agresívny štát. Tri štvrtiny jeho občanov podporujú vojnu. Je neprijateľné, aby ľudia, ktorí podporujú vojnu, voľne cestovali po svete, do Litvy, do EÚ,“ povedala v pondelok litovská ministerka vnútra Agne Bilotaite. Podľa jej slov bolo predmetné obmedzenie prijaté aj z bezpečnostných dôvodov.

Poľsko uzavretie hraníc stále neoznámilo

Litovské ministerstvo vnútra oznámilo, že v noci na pondelok polícia zabránila vstúpiť do krajiny 11 ruským občanom. Dodalo, že väčšina z nich chcela na litovské územie vstúpiť z ruskej exklávy Kaliningrad alebo z Bieloruska.


Poľsko doposiaľ neoznámilo, že by v pondelok uzavrelo svoje hranice pre ruských občanov, všíma si AP. Predmetná dohoda medzi pobaltskými štátmi a Poľskom pritom hovorila o zavedení tohto opatrenia od pondelka 19. septembra.


Rusi, ktorí chcú cestovať do pobaltských krajín z turistických, obchodných, športových alebo kultúrnych dôvodov, nebudú na základe predmetného zákazu vpustení na územie Estónska, Litvy a Lotyšska ani s platnými vízami do niektorej z krajín EÚ. Obmedzenie zahŕňa výnimky, napríklad z humanitárnych a rodinných dôvodov či pre diplomatov a vodičov nákladných áut.


Pobaltské štáty však nebudú môcť zakázať vstúpiť na svoje územie Rusom, ktorí tam pricestujú z inej krajiny v európskom schengenskom priestore. Lídri Estónska, Litvy a Lotyšska preto žiadajú, aby podobné obmedzenie zaviedli aj ďalšie členské krajiny EÚ.

17. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 10:32 Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami

Česká republika bola jednou z prvých krajín, ktorá prestala vydávať víza ruským občanom, pripomína AP. Česká vláda zaviedla toto opatrenie tesne po začiatku invázie Ruska na Ukrajinu.

Viac správ zo sveta aj z domova nájdeš v sekcii News.

Domov
Zdieľať
Diskusia