Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
8. septembra 2022, 17:03
Čas čítania 1:12

Poľsko a pobaltské štáty obmedzia vstup ruských občanov. Sú znepokojené „značným prílevom ruských občanov do EÚ“

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Premiéri krajín uviedli, že je „neprijateľné, že občania štátu, ktorý je agresorom, môžu voľne cestovať po Európskej únii, zatiaľ čo ľudia na Ukrajine sú mučení a vraždení“.

Predsedovia vlád Poľska a troch pobaltských štátov vo štvrtok oznámili, že sa dohodli na dočasnom obmedzení vstupu ruských občanov, ktorým boli udelené víza niektorej z členských krajín Európskej únie. TASR správu prevzala z agentúry AFP.


„Estónsko, Lotyšsko, Litva a Poľsko sa dohodli na spoločnom regionálnom prístupe a týmto vyjadrujú svoju politickú vôľu a pevný úmysel zaviesť národné dočasné opatrenia pre ruských občanov, ktorí sú držiteľmi víz krajín Európskej únie,“ uviedli v spoločnom vyhlásení poľský premiér Mateusz Morawiecki, estónska premiérka Kaja Kallasová, predsedníčka litovskej vlády Ingrida Šimonyté a lotyšský premiér Arturs Krišjánis Kariňš.


Ako konštatovali, sú znepokojení „značným a rastúcim prílevom ruských občanov“ do Európskej únie. Poznamenali, že takto reagujú na „vážne ohrozenie našej verejnej bezpečnosti“. Tieto opatrenia podľa nich obmedzia vstup do schengenského priestoru pre ruských občanov cestujúcich za turizmom, kultúrou, športom a obchodom.

Výnimky platia pre disidentov

Výnimky budú platiť pre viaceré kategórie ruských občanov vrátane „disidentov“, humanitárnych prípadov, rodinných príslušníkov a držiteľov povolení na pobyt v krajinách EÚ. Štvorica premiérov zdôraznila, že plne podporuje odporcov režimu šéfa Kremľa Vladimira Putina a chce im poskytnúť príležitosti, ako opustiť Rusko.


Premiéri uviedli, že je „neprijateľné, že občania štátu, ktorý je agresorom, môžu voľne cestovať po EÚ, zatiaľ čo ľudia na Ukrajine sú mučení a vraždení“.


Dodali, že sa budú naďalej usilovať o nájdenie celoeurópskeho riešenia tejto otázky.


AFP pripomína, že ministri zahraničných vecí krajín EÚ v auguste rozhodli o pozastavení platnosti dohody s Ruskom o zjednodušení vydávania víz z roku 2007. Reagovali tak na pokračujúcu ruskú agresiu voči Ukrajine.


Šéf európskej diplomacie Josep Borrell uviedol, že krajiny susediace s Ruskom môžu „na národnej úrovni prijať opatrenia na obmedzenie vstup do EÚ“. Zdôraznil však, že tieto reštrikcie budú musieť byť v súlade s pravidlami cestovania v schengenskom priestore.

Takisto povedal, že do EÚ by naďalej mali mať možnosť cestovať predstavitelia ruskej občianskej spoločnosti.

Domov
Zdieľať
Diskusia