Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
19. septembra 2022, 15:03
Čas čítania 1:35

Pravicový extrémizmus na Slovensku rýchlo rastie, upozorňuje polícia. Nenávistné prejavy voči Židom boli až 5-krát častejšie

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Extrémizmus sa od začiatku pandémie rozrastá.

Extrémistické postoje, prejavy a činy boli v rokoch 2020 a 2021 výraznejšie ako v predchádzajúcom období, hovorí nová monitorovacia správa o stave extrémizmu v Slovenskej republike, ktorú zverejnilo ministerstvo vnútra.

K zvýšeniu počtu extrémistických prejavov vo veľkej miere prispeli dezinformácie. Dôležitú úlohu pri šírení naratívu pravicových extrémistických subjektov a mobilizácii ich sympatizantov zohrával online priestor.

Trestná činnosť extrémizmu v roku 2020 medziročne vzrástla o 28,4 percenta. V roku 2021 počet trestných vecí a začatých trestných stíhaní poklesol, značne sa však zvýšil pomer obvinených osôb k počtu trestných stíhaní.

„Medzi najfrekventovanejšie extrémistické trestné činy v sledovanom období patrili trestné činy prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd, trestné činy rozširovania extrémistického materiálu a trestné činy prechovávania extrémistického materiálu,“ priblížila správa.

Anketa:
Vnímaš na Slovensku nárast extrémistických prejavov?
Áno, vnímam.
Nie, nemám ten pocit.
Áno, vnímam.
58 %
Nie, nemám ten pocit.
42 %

Najrozšírenejší je stále pravicový extrémizmusPravicový extrémizmus zostáva najdominantnejšou formou extrémizmu na území SR. Zastupujú ho predovšetkým ultranacionalistické politické subjekty.

V ich prejavoch zaznamenali podľa správy rôzne podprahové a skryté prejavy intolerancie, ktoré sa prejavovali najmä v rámci kritických postojov voči vláde SR, zákonodarnému zboru, členstvu SR v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii.

Výraznejšie prejavy intolerancie boli viditeľné najmä v individuálnych prejavoch osôb, ktoré inklinujú k extrémistickým ideológiám, vo forme popierania holokaustu, glorifikácie slovenského vojnového štátu či poukazovania na problematické spolunažívanie s rómskou menšinou.

„Tieto tendencie sa vo zvýšenej miere odzrkadlili v roku 2020 na pomere začatých trestných stíhaní pre trestné činy extrémizmu spáchané formou nenávistných prejavov (35,7 percenta), pre trestné činy hanobenia národa, rasy a presvedčenia,“ hovorí správa.

„Smerované boli najmä voči Židom (viac než päťnásobný nárast v porovnaní s rokom 2019), ale aj voči ďalším skupinám obyvateľstva, konkrétne Rómom, v menšej miere migrantom či jednotlivcom ako George Soros a Bill Gates,“ uvádza sa v správe.

polícia drogy Nitra
Zdroj: Polícia SR – Nitriansky kraj

Obrovský nárast konšpirácií od roku 2020

V roku 2020 došlo podľa materiálu k enormnému nárastu šírenia konšpiračných a dezinformačných naratívov prostredníctvom internetu, sociálnych sietí a telekomunikačných kanálov.

Týkali sa príčin vypuknutia pandémie, spôsobov šírenia vírusu, ako aj možností jeho využitia ako biologickej zbrane. Správa upozorňuje, že konšpiračné presvedčenia môžu prispieť k radikalizácii smerujúcej k niektorej z foriem extrémizmu.


„Výzvou aj pre SR je potreba posilnenia ochrany maloletých v online priestore, podpora kritického myslenia a odolnosti voči extrémnym ideológiám,“ konštatuje správa.

Ako zdôvodnili autori, pravicové extrémistické hnutia naberajú na sile a rôznorodosti nielen doma, ale aj v zahraničí. Znepokojenie vyvoláva, že v zahraničí nové ideológie nachádzajú ohlas predovšetkým u mladej generácie, a to najmä vplyvom ich propagandy sofistikovane šírenej vo virtuálnom priestore.

Domov
Zdieľať
Diskusia