Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík TASR
16. septembra 2022, 9:03
Čas čítania 0:57

Pápež schvaľuje dodávky zbraní na Ukrajinu. USA posielajú ďalšiu vojenskú výbavu za 600 miliónov dolárov

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené

Hlava rímskokatolíckej cirkvi argumentuje tým, že Ukrajina bráni svoje územie.

Pápež František považuje dodávanie zbraní Ukrajine za morálne prijateľné. „Ide o politické rozhodnutie, ktoré môže byť morálne prijateľné, ak je urobené pod podmienkami morálky,“ myslí si Svätý Otec František.

Jeho pohľad na vec ovplyvňuje skutočnosť, že zo strany Ukrajiny ide o vojnu obrannú, nie útočnú. „Sebaobrana je nielen oprávnená, ale aj prejavom lásky k vlasti... Tí, ktorí (niečo) bránia, to milujú,“ objasnil pápež pri štvrtkovej ceste lietadlom z Kazachstanu.

Za nemorálne by dodávanie zbraní považoval v prípade, „ak je ich zámerom vyprovokovať ďalšiu vojnu alebo ak krajina predáva či vyhadzuje zbrane, ktoré už nepotrebuje“. V prípade Ukrajiny však ani jedna z dvojice možností neplatí.

11. septembra 2021, 12:30 Čas čítania 7:15 Pápež František: exvyhadzovač z klubu či fanúšik Pána prsteňov. Týchto 10 vecí si o ňom možno nevedel Pápež František: exvyhadzovač z klubu či fanúšik Pána prsteňov. Týchto 10 vecí si o ňom možno nevedel

Napriek všetkému požiadal Kyjev, aby bol aj teraz otvorený k možnosti dialógu s agresorom z Moskvy. „Vždy je ťažké porozumieť dialógu s krajinami, ktoré začali vojnu... je to ťažké, ale netreba to zahadzovať,“ dodal.

Biely dom medzičasom informoval o tom, že prezident USA Joe Biden schválil ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine v hodnote 600 miliónov dolárov. Ide nielen o dodávku zbraní, ale aj o tréning ukrajinských vojakov.

Podľa rezortu obrany USA má ísť okrem iného o 37 000 delostreleckých nábojov (z toho 1 000 presne navádzaných) či štyri protidelostrelecké radary. USA taktiež dodajú nášmu východnému susedovi salvové raketové systémy HIMARS.

Ukrajina v priebehu minulého víkendu rozbehla veľkú protiofenzívu v Charkovskej oblasti. Dobyli aj dôležité mestá ako Kupiansk či Izium. V druhom z menovaných miest pritom nedávno našli masový hrob, v ktorom boli pochované stovky ľudí. Príčina úmrtí sa vyšetruje.

Anketa:
Súhlasíš s tým, že je morálne prijateľné, aby napadnutá krajina dostala od iných štátov zbrane?
Áno.
Nie.
Áno.
74 %
Nie.
26 %
Domov
Zdieľať
Diskusia