Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Orange.
21. septembra 2022, 16:30
Čas čítania 3:19
Sponzorovaný obsah

Stroje menia pracovný trh. Ktoré zamestnania zaniknú a ktorým inovácie uľahčia prácu?

TECH MODERNÉ TECHNOLÓGIE ORANGE
Uložiť Uložené

Je možné, že o pár rokov sa už nebudeš môcť zamestnať ako pokladník, skladník či finančný analytik. Ale nemusíš sa báť. Automatizácia spôsobí vznik nových pracovných pozícií.

Objednaný balík ti namiesto kuriéra doručí dron, a ak sa necítiš dobre, diagnostikovať tvoj zdravotný stav zvládne namiesto lekára umelá inteligencia. Zdá sa, že technologický pokrok je nezastaviteľný. A práve preto sa ho niektorí obávajú. Hlavu im pri tomto slovnom spojení automaticky zaplavia katastrofické scenáre zo sci-fi filmov alebo prinajmenšom strach z toho, že roboty a rýchla automatizácia ich pripravia o prácu a živobytie.

Stále však prevládajú tí, ktorí inovácie oceňujú a podporujú. Aj ty sám si určite vďačný za každú technologickú novinku, ktorá ti uľahčuje život. Ak ti nič nenapadá, spomeň si na svoju elektrickú zubnú kefku, bezdrôtové slúchadlá či smart hodinky. Navyše, dnes už bez problémov zapneš práčku alebo upravíš teplotu v byte bez toho, aby si vôbec prišiel domov. Postačí ti na to tvoj chytrý telefón.

ruky, umelá inteligencia
Zdroj: Pexels/Tara Winstead/volně k užití

Internet vecí prináša komfortnejší život

Väčšinu z týchto inovácií zabezpečuje IoT, teda Internet of Things. Je to názov technológie, ktorá umožňuje nízkonákladové bezdrôtové prepojenie a komunikáciu rôznych senzorov a zariadení. Prínosy tejto technológie sú skutočne prelomové. Internet vecí totiž urýchľuje automatizáciu, zefektívňuje výrobné procesy, umožňuje diaľkové meranie veličín a robí náš život kvalitnejším a komfortnejším.

Ako to vyzerá v praxi?

IoT ani zďaleka nie je len o chytrom termostate, inteligentných LED žiarovkách či robotickom vysávači, ako si mnohí mylne myslia. Okrem domácností pomáha v priemysle, poľnohospodárstve aj v oblasti životného prostredia. V mestách pomáha IoT zlepšovať verejné osvetlenie, umožňuje inteligentné parkovanie alebo dokonca monitoruje úroveň naplnenia v odpadových nádobách. Možnosti internetu vecí sú skutočne široké. 

Strach o pracovné miesta

Niektorí z nás však majú pred rýchlym tempom technologického pokroku veľký rešpekt. Strach z toho, ako zrýchľujúca sa automatizácia, pokroková robotizácia a nové technológie zmenia situáciu na trhu práce, je totiž pre mnohých stále len otázkou bez jasnej odpovede. Sú však obavy z toho, že nám stroje zoberú prácu, opodstatnené? 

skladník
Zdroj: Pexels/Cottonbro

Podľa ekonómov z poradenskej spoločnosti Deloitte sa vývoj pracovného trhu a vplyv technológií nedá presne predvídať. Upozorňujú však na to, že technologický pokrok spôsobuje skôr pribúdanie pracovných miest, a nie ich pokles. Navyše, títo odborníci zaznamenali v dôsledku technologizácie pri niekoľkých odvetviach razantný nárast nových pracovných pozícií. A teda aj napriek tomu, že sa pracovný trh vplyvom technológií mení, ľudská práca nie je ohrozená.

Samozrejme, je dôležité spomenúť, že niektoré zamestnania s prichádzajúcim pokrokom skutočne zanikli. Bolo to tak v minulosti a s veľkou pravdepodobnosťou prinesie takýto scenár aj budúcnosť. Je možné, že o pár rokov sa už nebudeš môcť zamestnať ako pokladník, šofér, skladník či finančný analytik. Automatizácia však spôsobí vznik nových pracovných pozícií.

Stroje nám prácu neberú, len ju uľahčujú

Hoci sú technológie v mnohom rýchlejšie a precíznejšie ako ľudia, v niektorých aktivitách nás jednoducho nedokážu zastúpiť. Dokážu nám však efektívne pomáhať, zvyšovať produktivitu práce alebo znižovať náklady. Skvelým príkladom je napríklad CT prístroj, ktorý nespôsobil zánik lekárskeho povolania, len uľahčil diagnostiku a stal sa nenahraditeľným pomocníkom pri vyšetrovaní pacientov. 

CT
Zdroj: Pexels/Mart Production

Ďalšia priemyselná revolúcia 

Priemyselná revolúcia, ktorú poznáš z hodín dejepisu, ani zďaleka nebola jediná. Bola iba prvá v poradí. Dnes sme totiž svedkami štvrtej priemyselnej revolúcie alebo priemyslu 4.0, ktorý od parného stroja, elektriny a benzínových motorov prechádza cez počítače a internet plynulo k svojej náplni – rozvoju umelej inteligencie a robotizácii pracovísk. Možno ju poznáš pod pojmom digitálna revolúcia. Isté však je, že tak ako tri predchádzajúce priemyselné revolúcie, aj súčasná štvrtá má potenciál zvyšovať príjmy a zlepšovať kvalitu života ľudí z celého sveta.

Keď IoT riešenie chráni potraviny a šetrí náklady

Pri každej z týchto revolúcií sa ľudia báli, že prídu o svoje zamestnanie. My ti však na príklade spolupráce spoločností Orange a COOP Jednota ukážeme, ako môže jedno vhodné inovatívne riešenie prácu výrazne zjednodušiť, zefektívniť a skvalitniť. Spoločnosť Orange totiž pre sieť predajní COOP Jednota pripravila inteligentný IoT systém kontroly chladenia v ich predajniach.

Spoločne tak rozbehli moderný projekt, ktorý umožňuje automatizované monitorovanie teploty a vlhkosti v chladiacich zariadeniach, ale aj meranie spotreby elektrickej energie. Toto inovatívne riešenie zjednodušilo naplnenie legislatívnych podmienok na hygienu potravín a vďaka monitoringu spotreby energií a rýchlemu odhaľovaniu chýb v konkrétnych zariadeniach pomáha aj pri znižovaní energetických nákladov jednotlivých predajní.

Personál to má o čosi ľahšie

Keďže toto riešenie odobralo časť povinností zamestnancom v predajni, môžu sa vďaka zníženej záťaži plnohodnotne venovať zákazníkom. „Na takúto predajňu bol vyhradený človek, ktorý chodil a meral teplotu. Čiže to bola veľmi neproduktívna práca,“ objasnil niekdajšiu situáciu v čiernovodskej COOP Jednote riaditeľ IT sekcie Michal Švrček.

Coop
Zdroj: Skupina COOP/propagačný materiál

Taktiež zdôraznil, že vďaka technológii od Orangeu získali detailný prehľad o skladovacích podmienkach, ktorý im pomáha pri sledovaní spotreby energie aj následnom šetrení. Navyše, COOP Jednota vďaka premyslenému IoT riešeniu nemusí vyhadzovať produkty s uplynutým časom spotreby, ktoré zamestnanci pri rýchlej kontrole často prehliadali.

Toto riešenie je teda jasným dôkazom, že IoT riešenia dokážu firmám šetriť náklady, a to vrátane energií, a zároveň prinášať ich zákazníkom vyššiu kvalitu služieb. Ak máš svoj biznis a premýšľaš o IoT riešení, v Orangei ti radi pomôžu. Pripravia ti ho priamo na mieru, a to tak, aby vyhovovalo všetkým tvojim potrebám. Spolu s nimi tak môžeš nájsť dokonalé IoT riešenie aj pre svoje podnikanie. 

chcem vedieť viac
Späť
Zdieľať
Diskusia