Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
8. septembra 2022, 11:01
Čas čítania 2:26

FOTO: Dušan Kováčik prišiel na súd vo väzenskom mundúre. 50-tisíc eur od pána X vraj prijal v knihe upravenej na dávanie úplatkov

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Bývalý špeciálny prokurátor sa opäť postaví pred súd v súvislosti s korupciou.

Na Špecializovanom trestnom súde sa vo štvrtok začal proces s odsúdeným bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom a podnikateľom Petrom Koščom, ktorý je na úteku.

Bývalý šéf špeciálnej prokuratúry mal podľa obžaloby prijať úplatok 50-tisíc eur od Košča za to, že bude blokovať stíhanie v dvoch trestných veciach vyšetrovaných Národnou kriminálnou agentúrou.

Kováčik sa prvýkrát ukázal na súde v modrom väzenskom mundúre, keďže je právoplatne odsúdený, pretože podľa Najvyššieho súdu zneužil svoju funkciu, aby pomohol pri prepustení bývalého šéfa skupiny takáčovcov z väzby. Vo väzení s minimálnym stupňom stráženia strávi osem rokov. Dostal aj peňažný trest 100-tisíc eur. 

Kováčik
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Podľa textu obvinenia vraj bývalý špeciálny prokurátor prijal od Košča úplatok vo výške 50-tisíc eur za odňatie spisov jednému z prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry. Peniaze vraj prijal v knihe, ktorá bola špeciálne upravená tak, aby sa do nej zmestili peniaze. 

20. septembra 2021, 16:28 Čas čítania 4:47 Dušan Kováčik je vinný, dostal 14 rokov a prepadnutie majetku. Na vyhlásenie rozsudku sa prišiel pozrieť aj Fico Dušan Kováčik je vinný, dostal 14 rokov a prepadnutie majetku. Na vyhlásenie rozsudku sa prišiel pozrieť aj Fico

„Jeden spis sa týkal Jozefa Reháka a druhý Petra Košča. Aj spis Petra Košča bol odňatý vyšetrovateľovi a daný na inú súčasť, kde došlo taktiež k zastaveniu trestného stíhania. Ten úplatok mal byť za to, že sa ,upratali‘ dva spisy,“ vysvetlil Aktualitám ešte v lete šéf tímu Očistec Ľubomír Daňko, ktorý tento prípad vyšetroval.

Rehák, ktorý bol šéfom tajného policajného útvaru, bol vraj informátorom sýkorovcov. Vlani ho zadržali v rámci akcie Judáš, vinu však popiera. 

Dušan Kováčik na prvom dni hlavného pojednávania vyhlásil, že je nevinný. 

Podobne ako pred niekoľkými mesiacmi na Najvyššom súde, aj teraz kritizoval spôsob, akým postupovali orgány činné v trestnom konaní. Sťažoval sa, že prokurátor procesne pochybil, lebo mu nebolo umožnené oboznámiť sa s vyšetrovacím spisom.

Proti Dušanovi Kováčikovi svedčia aj známi spolupracujúci svedkovia, exnámestník SIS Boris Beňa a bývalý šéf finančnej jednotky NAKA Bernard Slobodník. Obaja už pred súdom vypovedali vo viacerých veciach a súdy sa s ich verziami stotožnili. Považujú ich za dôveryhodných svedkov. 

Kováčik
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Kováčik
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Kto je Peter Košč?

Peter Košč alias pán X je momentálne na úteku, minimálne dekádu sa však pohyboval v politických kruhoch a bezpečnostných zložkách, kde údajne ťahal za nitky.

7. júla 2021, 7:45 Čas čítania 8:16 ZÁZNAM: Kováčik sa na súde smial, keď padali otázky na jeho vzťah so šéfom mafiánskej skupiny takáčovcov ZÁZNAM: Kováčik sa na súde smial, keď padali otázky na jeho vzťah so šéfom mafiánskej skupiny takáčovcov

V jeho záujme mohol byť vplyv aj rozvoj vlastných podnikateľských aktivít, keďže robil kšefty so štátom. Kontakt s ním priznávajú politici z koalície aj spolupracujúci obvinení z Bödörovho komanda.

Nadácia Zastavme korupciu navyše nedávno upozornila na ružinovský panelák, v ktorom vlastnili byty členovia strany Smer-SD, ale aj tajomný podnikateľ Peter Košč.

„V policajných kruhoch bolo všeobecne známe, že ide o osobu, ktorá sa pohybuje v prostredí blízkom tajnej službe a osobám z najvyšších poschodí spoločnosti,“ spomína na Petra Košča bývalý vysoký policajný funkcionár Peter Chudý. Jeho meno registruje už viac ako desať rokov. 

Na biznis Petra Košča so štátom upozornil portál Aktuality, ktorý vychádza z pôvodného zdroja – zo spisu Gorila. Podľa informácií z nahrávky v konšpiračnom byte na Vazovovej ulici, kde sa šéf Penty údajne stretával s politikmi, bezpečnostná služba Dast Security získala lukratívnu zákazku na stráženie podniku Samsung v Galante korupčným spôsobom. 

Spoločnosť Dast Security vznikla v roku 2003. Košč v nej figuruje od roku 2006 cez akciovú spoločnosť Dast Holding. Aktuality upozorňujú, že v rovnakej esbéeske figuruje aj poslanec Národnej rady SR Tomáš Taraba, ktorý medzičasom odišiel od extrémistov a založil si vlastnú stranu Život.

6. júla 2021, 14:32 Čas čítania 4:54 Kryl mafiánov, ktorých naháňali jeho kolegovia, tvrdí prokurátor. Prečo „pánovi 62 : 0“ Kováčikovi hrozí, že skončí vo väzení? Kryl mafiánov, ktorých naháňali jeho kolegovia, tvrdí prokurátor. Prečo „pánovi 62 : 0“ Kováčikovi hrozí, že skončí vo väzení?

Pána X spojil pred súdom Juraj Billik alias Čapatý aj priamo s bosom sýkorovcov Róbertom Lališom. „Košč sa s Lališom často stretávali u mňa v pizzerii,“uviedol pred súdom. Košč neskôr toto prepojenie odmietol pre Aktuality komentovať. 

Meno Petra Košča sa spomína už v spise Gorila. Podľa prepisov zastrešoval personálne pohovory v Slovenskej informačnej službe pod vedením Jozefa Magalu. Košč bol poradcom riaditeľa SIS aj v roku 2016.

Bývalý šéf Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský, ktorého zobrala NAKA a po polroku ho generálna prokuratúra zbavila obvinení, sa k stretnutiam s Koščom otvorene priznal. Tajomného podnikateľa nazýva svojím osobným priateľom.

Domov
Zdieľať
Diskusia