Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jana Chovancová
5. septembra 2022, 10:44
Čas čítania 1:04

V americkom štáte Missouri povolili na niektorých školách fyzické tresty, majú byť v primeranej forme

Kategória:
News
Uložiť Uložené

K fyzickým trestom majú učitelia pristúpiť iba v prípade, že akékoľvek iné spôsoby na udržanie disciplíny zlyhajú.

Orgány zodpovedné za školstvo prijali v juhozápadnej časti štátu Missouri v tomto školskom roku nové pravidlá. Tie umožňujú učiteľom fyzicky trestať žiakov, avšak iba v „primeranej forme,“ píše CNN.

Učitelia majú právo žiaka potrestať fyzicky iba v prípade, že „akékoľvek iné spôsoby na udržanie disciplíny zlyhajú,“ uvádza sa na webovej stránke obvodu, kde boli tieto pravidlá zavedené.

Neobjasnili však definíciu slova „primeraný“, no v školskej príručke sa uvádza, že trest môžu pedagógovia vykonávať iba „šľahaním po zadku pádlom“.


Nové pravidlá prijal školský obvod Cassville R-IV v polovici júna. Telesné tresty definuje ako „použitie fyzickej sily ako metódy nápravy správania žiakov.“ Školská rada odhlasovala na školách povolenie telesných trestov ako „prostriedku nápravy alebo udržiavania disciplíny a poriadku.“


Rozhodnutie o vrátení starých školských trestov vzišlo z prieskumu, ktorého sa v máji zúčastnili zamestnanci škôl, študenti aj rodičia.


„Jednou z vecí, na ktorú sme vďaka prieskumu prišli, boli obavy o disciplínu študentov,“ povedal Johnson. „Reagovali sme teda zavedením niekoľkých rôznych stratégií, pričom telesné tresty boli jednou z nich,“ hovorí predseda mesta Cassville Merlyn Johnson.


Hoci táto metóda od konca 70. rokov 20. storočia upadla do nemilosti, školské telesné tresty boli ešte pred šiestimi rokmi legálne v 19 štátoch USA. Podľa štúdie uverejnenej v roku 2016 v Society for Research in Child Development je každoročne trestaných viac ako 160-tisíc detí.

Štúdia z roku 2016 ukazuje, že sa fyzické tresty používajú najmä v štátoch Mississippi, Arkansas a Alabama. V štúdii sa tiež zistilo, že telesné tresty boli častejšie udeľované černošským deťom, chlapcom a deťom so zdravotným postihnutím.


Podľa štúdie z roku 2016 uverejnenej v časopise Journal of Family Psychology sa telesné tresty neukázali ako účinná stratégia. 

Anketa:
Aký máš názor na fyzické tresty?
Je to správna metóda výchovy, určite to funguje viac ako slová.
Fyzické tresty by mali byť zakázané, všetko sa dá vyriešiť bez násilia. 
Je mi to fuk. 
Je to správna metóda výchovy, určite to funguje viac ako slová.
32 %
Fyzické tresty by mali byť zakázané, všetko sa dá vyriešiť bez násilia. 
50 %
Je mi to fuk. 
18 %
Domov
Zdieľať
Diskusia