Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
28. augusta 2022, 10:07
Čas čítania 0:45

Extrémne búrky v Česku priniesli vzácne javy. Toto sú červení škriatkovia a blesková koruna

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Českom sa prehnali veľmi silné búrky.

Susednou Českou republikou sa v posledných dňoch prehnali extrémne silné búrky, pri ktorých prišiel o život jeden človek. Tragédia sa stala v Liberci, kde na muža neďaleko futbalového štadióna spadol strom. Extrémne zrážky skomplikovali situáciu aj v obchodnom dome OC Forum v Liberci, kde sa prepadol strom nad poschodím s rýchlym občerstvením, informuje iMeteo

Podľa portálu silné búrky priniesli aj netradičné javy, ktoré sa podarilo zachytiť na fotografie a videá vďaka nadšencom. 

Daniel Ščerba takto zachytil tzv. červených škriatkov neďaleko hranice s Poľskom a Slovenskom. „Ide o výboje v atmosfére, ktoré je veľmi ťažké pozorovať. Voľným okom ich, až na pár výnimiek, nezachytíme. Tento jav trvá len zlomok sekundy a ešte vzácnejšie je ich zvečniť na fotografii. Červení škriatkovia sú rozsiahle bleskové výboje. Tie vznikajú nad veľkými búrkovými systémami vo výškach okolo 50 – 90 km,“ informuje iMeteo.

SHMÚ
Zdroj: Daniel Ščerba

Český hydrometeorologický ústav upozornil aj na ďalší vzácny jav, ktorým je Crown Flash, tzv. blesková koruna. Podľa odborníkov video Dávida Hanáka z Pardubíc zachytáva doposiaľ nepreštudovaný strieborný oblúk, ktorý pravdepodobne spôsobil lom svetla na nabitých kryštáloch. Tie sa v dôsledku výbojov v búrke preorientujú a výsledný obrazec tak zdanlivo skokovo mení polohu a „skáče“. 

Domov
Zdieľať
Diskusia