Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik TASR
27. augusta 2022, 19:12
Čas čítania 1:09

Slovensko sužujú výdatné búrky, meteorológovia vydali 2. stupeň výstrahy. Varujú tiež pred krúpami a silným vetrom

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Hrozí lámanie konárov stromov, pád slabších stromov, ako aj menšie škody na strechách budov.

Viaceré časti Slovenska v sobotu sužujú výdatné búrky, blýska sa najmä v oblasti hôr. Večer a počas noci majú pod vplyvom studeného frontu nabrať na intenzite (očakáva sa až 30 – 50 milimetrov zrážok za polhodinu), upozorňuje portál iMeteo.sk.

Meteorológovia dokonca zvýšili výstrahu pred búrkami na druhý stupeň. Platí pre okresy Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Žiar nad Hronom, Banská Bystrica, Brezno, Detva, Poltár, Lučenec, Rimavská Sobota a Revúca. Výstrahy trvajú do 18.00 h. Vo viacerých ďalších okresoch platí výstraha prvého stupňa pred búrkami. Informoval o tom SHMÚ.


„Intenzita sprievodných javov je v danom ročnom období a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Pri búrkach môžu byť obmedzené ľudské aktivity a ohrozené zdravie,“ upozornili meteorológovia. Búrky so sebou prinesú aj silný náraz vetra s rýchlosťou 70 až 110 kilometrov za hodinu a s padajúcimi krúpami.

búrka blesky
Zdroj: TASR/Roman Hanc


Intenzívny dážď môže podľa SHMÚ vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov, ako je stekanie vody zo svahov, bahnotok i zatopenie pivníc, podchodov a podjazdov.


Vietor môže spôsobiť škody menšieho rozsahu na porastoch a objektoch. Hrozí lámanie konárov stromov, pád slabších stromov, ako aj menšie škody na strechách budov. Poletujúce trosky a nezabezpečené predmety predstavujú riziko pre ľudské zdravie. Krúpy môžu poškodiť vegetáciu, pričom súvislá vrstva krúp na komunikácii môže prechodne obmedziť cestnú premávku.

krúpy
Zdroj: Facebook/Stano Otruba


Výstraha prvého stupňa pred búrkami platí do 18.00 h pre zvyšné okresy Banskobystrického kraja, ako aj pre okresy Rožňava, Dolný Kubín, Martin, Námestovo, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Bánovce nad Bebravou, Partizánske a Prievidza.

16. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 5:42 Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD)

Do 20.00 h vyhlásili meteorológovia výstrahu prvého stupňa pre okresy Gelnica, Spišská Nová Ves a Levoča. Naďalej tiež platí výstraha pred vysokými teplotami. V okresoch na juhovýchode Slovenska môže teplota vystúpiť na 34 stupňov Celzia. Výstraha tam platí do 18.00 h.

Domov
Zdieľať
Diskusia