Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Eduard Starkbauer TASR
20. augusta 2022, 11:06
Čas čítania 1:02

Imobilnej umelkyni Zore Lednárovej zamkli pri ceste do Berlína bezbariérové WC. Pred pár mesiacmi ju nechali cestovať v sklade

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Toaletu zabudli napustiť vodou, tak ju jednoducho zamkli.

Cestovanie vozičkárky Zory Lednárovej vlakom bolo opäť problémové. Po tom, ako musela v júli cestovať vlakom v kupé, ktoré slúžilo ako sklad občerstvenia, mala tento týždeň pri ceste z Bratislavy do Berlína opäť veľký problém. Vo vagóne pre imobilných cestujúcich prišla na to, že toalety sú zamknuté.

25. júla 2022, 17:46 Čas čítania 0:57 Železnice vozia v kupé pre imobilných ľudí alkohol. Slovenskú umelkyňu na vozíčku Zoru Lednárovú chceli najprv strčiť k bicyklom Železnice vozia v kupé pre imobilných ľudí alkohol. Slovenskú umelkyňu na vozíčku Zoru Lednárovú chceli najprv strčiť k bicyklom

Po ostatnej ceste, počas ktorej na sochárku a jej syna padali plechovky s nápojmi, bola vozičkárku na bratislavskú železničnú stanicu osobne odprevadiť komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská. Podľa úradu komisára išlo na bratislavskej stanici (asi aj vďaka medializácii) všetko „takmer ako po masle“. O komplikáciu s toaletou sa tentoraz postarala česká a maďarská železničná spoločnosť.


Úrad na svojej stránke píše: „Vraj maďarská železničná spoločnosť, ktorej vozeň patrí, nesprevádzkovala (nenapustila) vodu vo WC, a tak ho jednoducho zamkli.“ Vozičkárka pritom postupovala podľa pokynov a svoju cestu vopred ohlásila, presne ako si to prepravné spoločnosti žiadajú.

Anketa:
Je Slovensko inkluzívna krajina pre ľudí so zdravotným znevýhodnením?
Áno
Nie
Áno
20 %
Nie
80 %

Podľa Zory Lednárovej „niečo nefunguje“ pri 9 z 10 ciest vlakom. „Skúste cestovať vlakom 5 hodín z Prahy až do Berlína bez možnosti ísť na toaletu, v situácii, keď ste odkázaný nielen na invalidný vozík, ale aj dýchací prístroj. Takéto cestovanie by vyčerpalo aj zdravého človeka. O dôstojnom cestovaní sa naďalej nedá hovoriť.“ 


Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím avizovala, že v prípade júlového cestovania v kupé s padajúcimi plechovkami zvažuje Zora Lednárová podanie žaloby. Podobné zážitky majú naďalej mnohí Slováci so zdravotným postihnutím. V júli prijal Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím 40 podnetov, čo je rovnaké množstvo ako v roku 2018. Zároveň je to však o 20 podnetov menej ako vo februári tohto roka.

Domov
Zdieľať
Diskusia