Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
19. augusta 2022, 12:28
Čas čítania 1:42

Eduard Heger, Zuzana Čaputová a Boris Kollár prirovnávajú okupáciu Československa k agresii Ruska na Ukrajine

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Najsilnejší odkaz okupácie vidí predseda vlády v sile ľudí, ktorí sa nevzdali, verili a napokon sa dočkali slobody.

Premiér Eduard Heger pri pietnej spomienke na výročie okupácie Československa hovoril o paralele so situáciou na Ukrajine. Okupáciu cudzích vojsk v slobodnej krajine podľa neho nemožno akceptovať. Najsilnejší odkaz okupácie vidí v sile ľudí, ktorí sa nevzdali, verili a napokon sa dočkali slobody.

„Túžili sme po slobode, po lepšom živote. A po tom istom túžia ľudia na Ukrajine,“ dodal. Paralelu s aktuálnou situáciou vidí aj v tom, že rovnako ako Moskva pri okupácii potrestala Československo, rovnako teraz potrestala Ukrajinu. „Moskva nedopriala slobodu občanom iného štátu,“ vyhlásil.

Heger poukázal aj na krehkosť mieru i slobody. „Sloboda je dnes napádaná nielen na Ukrajine. Sloboda je napádaná aj u nás. Dovolím si povedať, že Moskva dnes vedie hybridnú vojnu s Európou,“ povedal. 

heger čaputová kollár
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Zuzana Čaputová: Je povinnosťou konať tak, aby sa neopakovala dráma z augusta 1968

Prezidentka Zuzana Čaputová vyhlásila, Slovensko dnes o svojej budúcnosti rozhoduje slobodne a samostatne.

„Nežijeme v bipolárnom svete ako v roku 1968, keď nám štáty z druhej strany železnej opony nemohli nijako pomôcť. Stali sme sa súčasťou demokratického medzinárodného spoločenstva, ktoré pomáha napadnutej Ukrajine,“ uviedla Čaputová. Ako podotkla, kto iný by mal rozumieť ťažko skúšanej krajine ako tí, ktorých normalizovali pod hlavňami pušiek a tankov.


Za dôležité považuje hlava štátu pripomínať si udalosti spojené s okupáciou vojskami Varšavskej zmluvy a všetky obete. „Dodnes sú živé príbehy ľudí, ktorých poznačil august 1968 a následné normalizačné udalosti,“ poznamenala. V kontexte vojny na Ukrajine má podľa nej spomienka na udalosti roku 1968 potenciál aktuálnej hrozby.

heger čaputová kollár
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Boris Kollár: Okupácia bola zrada, demokracia je to najlepšie, čo dnes máme

Obsadenie Československa vojskami Varšavskej zmluvy bol podľa predsedu parlamentu Borisa Kollára útok na suverenitu našej krajiny, snaha o potlačenie demokratizačných procesov a prejavov slobody a bola to aj zrada.

8. apríla 2024, 19:00 Čas čítania 8:10 Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov

„Aj keď o krivdách a zverstvách minulosti sa rozpráva len ťažko, napriek tomu o tom hovoriť musíme. A ako vyspelý demokratický národ si minulosť musíme neustále pripomínať, pretože demokracia nie je darom, ktorý sme získali a už ju natrvalo máme, je to niečo, čo musíme neustále udržiavať,“ povedal Kollár.

„Namiesto reforiem sa presadil len tuhý normalizačný režim, ktorý na viac ako dvadsať rokov zabrzdil spoločenský, politický i ekonomický vývin. Vďaka tomu dnes viem, že demokracia je to najlepšie, čo dnes máme. Vďaka hodnotám, ktoré prezentuje, máme slobodné voľby, môžeme sa zhromažďovať, vyjadriť svoju nespokojnosť, cestovať, spoznávať a najmä, môžeme spoločne pracovať na zlepšovaní našej krajiny,“ skonštatoval. Netreba však podľa neho zabúdať ani na padlých vojakov Červenej armády, ktorá nás oslobodila od fašizmu.

V súvislosti s aktuálnou situáciu poznamenal, že naši východní susedia zažívajú podobne bezprecedentný útok ruského režimu na svoju slobodu a demokraciu.

heger čaputová kollár
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
Domov
Zdieľať
Diskusia