Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík TASR
13. augusta 2022, 11:04
Čas čítania 0:50

EÚ by sa nemala stať „supermarketom“ pre boháčov z Ruska, vyhlásil prezident Zelenskyj. Vyzval na zákaz vydávania víz pre Rusov

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené
EÚ by sa nemala stať „supermarketom“ pre boháčov z Ruska, vyhlásil prezident Zelenskyj. Vyzval na zákaz vydávania víz pre Rusov
Zdroj: TASR/AP

Rusi by podľa neho mali žiť v Rusku, kým nezmenia svoj prístup.

Volodymyr Zelenskyj v piatok znova apeloval na to, aby štáty EÚ nevydávali víza ruským občanom. V opačnom prípade by sa tak Európa mohla stať „supermarketom“ pre bohatých Rusov, ktorí si to môžu dovoliť, tvrdí prezident. Hovorca Kremľa Zelenského návrh odsúdil tvrdiac, že „akýkoľvek pokus izolovať Rusov alebo Rusko je proces, ktorý nemá perspektívu“.

Zelenskyj však perspektívu vo svojej výzve vidí. „Musia existovať záruky, že ruskí vrahovia alebo komplici štátneho terorizmu nebudú využívať schengenské víza. Nesmieme zničiť samotnú myšlienku Európy – naše spoločné európske hodnoty. Európa sa nesmie premeniť na supermarket, kde nie je dôležité, kto vstúpi, a kde ide najmä o to, že ľudia jednoducho zaplatia za svoj tovar,“ vyjadril sa.

Prezident Ukrajiny však upozornil, že by sa zákaz víz nemal týkať Rusov, ktorí riskovali svoje životy, aby odporovali režimu Vladimira Putina. V rozhovore pre Washington Post zdôraznil, že odrezanie Rusov od sveta by slúžilo na to, aby zmenili svoju filozofiu. Vo veci ho podporilo Česko, Fínsko aj pobaltské štáty, ktoré sú veľkými odporcami agresívnej politiky Vladimira Putina. 

Anketa:
Súhlasíš, aby štáty EÚ obmedzili víza pre ruských občanov?
Áno.
Nie.
Áno.
43 %
Nie.
57 %

V hlavných mestách Lotyšska, Estónska a Litvy sa pri veľvyslanectvách Ruska nachádza množstvo transparentov odsudzujúcich vojnu. Veľvyslanectvá pre bezpečnosť neustále strážia policajné hliadky. Viac sa o prístupe pobaltských štátov k Vladimirovi Putinovi, ale aj o zaujímavých miestach na navštívenie, dočítaš v našom článku.

Riga
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík
Domov
Zdieľať
Diskusia