Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
10. augusta 2022, 7:27
Čas čítania 1:16

Rusko plánuje napojiť záporožskú elektráreň na Krym a preorientovať ju na výrobu elektriny, tvrdí jadrová agentúra Enerhoatom

Kategória:
News
Uložiť Uložené

„Rusi poškodili tri elektrické vedenia. V súčasnosti elektráreň funguje len s jednou výrobnou linkou, čo je mimoriadne nebezpečný spôsob práce,“ povedal pre ukrajinskú televíziu prezident jadrovej agentúry Enerhoatom Petro Kotin.

Ruské sily okupujúce Záporožskú jadrovú elektráreň na juhovýchode Ukrajiny sa pripravujú na jej spojenie s anektovaným polostrovom Krym a poškodzujú ju preorientovaním jej výroby elektriny. Upozornila na to v utorok ukrajinská jadrová agentúra Enerhoatom. 


„Ruská armáda prítomná v jadrovej elektrárni v Záporoží realizuje program (ruského prevádzkovateľa) Rosatomu zameraný na pripojenie elektrárne na krymskú elektrickú sieť,“ povedal pre ukrajinskú televíziu prezident Enerhoatomu Petro Kotin.


„Aby ste to urobili, musíte najskôr poškodiť elektrické vedenie závodu napojeného na ukrajinskú energetickú sústavu. Od 7. do 9. augusta už Rusi poškodili tri elektrické vedenia. V súčasnosti elektráreň funguje len s jednou výrobnou linkou, čo je mimoriadne nebezpečný spôsob práce,“ dodal.


„Pri odpojení poslednej výrobnej linky budú zariadenie poháňať generátory na naftu. Všetko potom bude závisieť od ich spoľahlivosti a zásob paliva,“ upozornil ďalej Kotin.


Záporožská elektráreň, najväčšia jadrová elektráreň v Európe, ktorá sa nachádza neďaleko Krymského polostrova, má šesť z 15 ukrajinských reaktorov, ktoré sú schopné zásobovať energiou štyri milióny domácností. Nedávne boje v okolí elektrárne podnietili Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu aby varovala pred „veľmi reálnou hrozbou jadrovej katastrofy“.

5. mája 2024, 12:00 Čas čítania 4:14 Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky

Elektráreň je Ruskom okupovaná už od počiatočnej fázy jeho vojenskej ofenzívy na Ukrajinu. Za uplynulých niekoľko týždňov sa stala terčom ostreľovania, za čo sa obe krajiny navzájom obviňujú.

Výbuchy na leteckej základni

V utorok večer internet obleteli zábery, na ktorých vidieť rozsiahle oblaky dymu na leteckej základni Novofedorivka na Kryme. Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak povedal, že séria výbuchov mohla byť dielom partizánskych sabotérov.

Podoľak na otázku internetovej televízie Dožď, či je Kyjev za výbuchy zodpovedný, odpovedal: „Samozrejme, že nie. Čo s tým máme spoločné? Ľudia, ktorí žijú pod okupáciou, rozumejú tomu, že sa táto okupácia blíži ku koncu.“ 

Podoľak zároveň naznačil, že možnou príčinou utorkových explózií, ktoré si vyžiadali jednu obeť a ďalších osem zranených, mohla byť aj nekompetentnosť Ruska. Kyjev poprel akúkoľvek zodpovednosť za tento incident.

Domov
Zdieľať
Diskusia