Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ema Stanovská TASR
7. augusta 2022, 16:58
Čas čítania 1:03

Ukrajina a Rusko sa opäť obviňujú z ostreľovania Záporožskej elektrárne. Rakety dopadli priamo vedľa skladu jadrového paliva

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Ukrajinský štátny podnik Enerhoatom predpokladá, že Rusi chceli zasiahnuť kontajnery s vyhoreným jadrovým palivom, ktoré sú uložené na voľnom priestranstve.

Ruská armáda v sobotu večer opäť ostreľovala areál ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne. Rakety tentoraz zasiahli areál nachádzajúci sa priamo vedľa skladu vyhoreného jadrového paliva. V dôsledku týchto útokov boli poškodené tri senzory monitorujúce radiáciu v okolí areálu. 


Ukrajinský štátny podnik Enerhoatom, ktorý o útoku informoval, predpokladá, že Rusi chceli zasiahnuť kontajnery s vyhoreným jadrovým palivom. Pripomína, že v areáli elektrárne sa nachádza 174 takýchto kontajnerov, z ktorých každý obsahuje 24 kaziet s použitým jadrovým palivom, a sú uložené na voľnom priestranstve. 


Keďže senzory monitorujúce radiáciu sú poškodené, elektráreň by v prípade zhoršenia radiačnej situácie alebo úniku radiácie z kontajnerov nebola schopná včas zareagovať, konštatuje Enerhoatom.

5. augusta 2022, 19:16 Čas čítania 0:29 Záporožská jadrová elektráreň horí po tom, čo ju ostreľovali. Jeden blok museli odstaviť. Útok nemá jasného vinníka Záporožská jadrová elektráreň horí po tom, čo ju ostreľovali. Jeden blok museli odstaviť. Útok nemá jasného vinníka

V dôsledku útoku bol zranený jeden zamestnanec elektrárne, ktorého previezli do nemocnice. Všetok ruský vojenský personál aj zamestnanci ruskej spoločnosti Rosatom sa pred útokom ukryli v bunkroch.


Elektráreň v Záporoží bola podľa Enerhoatomu terčom ruského útoku, pri ktorom došlo k „vážnemu poškodeniu“ niektorých jej objektov, aj v piatok. Rusko tieto obvinenia odmietlo a naopak tvrdilo, že za útokom je Ukrajina. Kyjevu dokonca pripísalo aj sobotňajšie ostreľovanie neďalekého mesta Enerhodar, pri ktorom vraj Ukrajina podľa Moskvy použila kazetovú muníciu Uragan.


Záporožskú jadrovú elektráreň okupujú ruské invázne sily od marca, pracuje tam však stále ukrajinský personál. Kyjev tvrdí, že Rusi v jej areáli sústredili ťažkú vojenskú techniku.


Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu sa zatiaľ neúspešne usiluje o to, aby mohol elektráreň navštíviť tím jej inšpektorov. Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Grossi upozornil, že najväčšia atómová elektráreň na Ukrajine je „úplne bez kontroly“. Ukrajinská strana však takýto krok doteraz odmietala pre obavy, že by to v očiach medzinárodného spoločenstva legitimizovalo ruskú okupáciu elektrárne.

Domov
Zdieľať
Diskusia