Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ema Stanovská
5. augusta 2022, 6:48
Čas čítania 0:53

Horolezci, ktorí sa chcú dostať na Mont Blanc, budú platiť depozit 15-tisíc eur. Má pokryť náklady na ich záchranu alebo pohreb

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Starosta francúzskej obce Saint-Gervais-les-Bains toto opatrenie zaviedol v reakcii na desiatky ľudí, ktorí nerešpektovali bezpečnostné nariadenia.

Horolezci, ktorí sa chcú dostať na vrchol Mont Blancu z francúzskej strany, budú musieť zaplatiť depozit 15-tisíc eur. Táto suma má slúžiť na pokrytie nákladov v prípade, ak ich bude treba zachrániť alebo – v horšom prípade – ak by v horách prišli o život. 

V nariadení sa uvádza, že 10-tisíc eur by malo pokryť náklady na záchranu a 5-tisíc eur na pohreb, píše The Guardian

Jean-Marc Peillex, starosta obce Saint-Gervais-les-Bains, odkiaľ sa horolezci môžu Goûterovu cestou dostať na najvyšší vrch Európy, toto opatrenie zaviedol v reakcii na ľudí, ktorí nerešpektovali bezpečnostné nariadenia. Podľa jeho slov sa turisti v horách zapájajú do hry, ktorú nazval „ruskou ruletou“.

Vo vyhlásení zverejnenom na Twitteri Peillex uviedol, že varovania ignorovali desiatky „pseudohorolezcov“. Opísal, ako sa päť rumunských návštevníkov pokúsilo o výstup „v šortkách, teniskách a slamených klobúkoch“ a horská polícia ich musela vrátiť späť.

„Ľudia chcú liezť so smrťou v ruksaku,“ dodal. „Musíme teda rátať s nákladmi na ich záchranu a na ich pohreb, pretože je neprijateľné, aby za nich platili francúzski daňoví poplatníci.“

15. marca 2024, 13:47 Čas čítania 1:28 Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok

Trasu na vrchol Mont Blancu nedávno zatvorili pre zvýšené nebezpečenstvo padajúcich skál. Horolezcom sprievodcovia odporúčajú, aby sa jej vyhli. Intenzívna a dlhotrvajúca vlna horúčav spôsobila, že podmienky na hore sú ešte nebezpečnejšie. Za posledných 20 rokov zahynulo na Goûterovej ceste viac ako 100 ľudí.

Domov
Zdieľať
Diskusia