Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová TASR
4. augusta 2022, 11:05
Čas čítania 0:52

Biden podpísal nariadenie, ktoré uľahčí ženám cestovať za interrupciou

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Biden podpísal nariadenie vo svojej rezidencii v Bielom dome, kde sa v súčasnosti izoluje, keďže mal pozitívny výsledok testu na koronavírus.

Americký prezident Joe Biden podpísal v stredu nariadenie, ktoré má uľahčiť ženám cestovanie medzi americkými štátmi s cieľom podstúpiť umelé prerušenie tehotenstva.

Vďaka nariadeniu môžu americké štáty, v ktorých je vykonanie interrupcie povolené, použiť finančné prostriedky zo štátneho zdravotného programu Medicaid určeného pre sociálne slabších. Peniaze môžu byť použité len na liečbu žien, ktoré pricestovali z iného amerického štátu.

V stávke sú životy žien

Ide už o druhé nariadenie, ktoré Biden podpísal v reakcii na júnové rozhodnutie Najvyššieho súdu USA zrušiť ústavné právo na interrupciu. Podľa amerického prezidenta toto rozhodnutie spôsobilo chaos a ohrozilo zdravie a životy žien. K podpísaniu prišlo len deň po tom, čo voliči v štáte Kansas v referende odhlasovali zachovanie práva na interrupciu. 

V 90-tych rokoch pritom v Kansase prebiehali protesty proti dostupnosti interrupcií. Guvernérom bol donedávna silne konzervatívny republikán Sam Brownback a momentálne štát vedie demokratka Laura Kellyová.

Prvé nariadenie podpísal začiatkom júla

Americký Kongres už schválil opatrenie, ktoré povoľuje uhradiť umelé prerušenie tehotenstva z programu Medicaid len v prípade ohrozenia života matky, incestu či znásilnenia.

17. februára 2024, 9:30 Čas čítania 4:47 Slovenka Sarah hviezdi v LA: Kamoši odpadli z toho, že som stretla Travisa Scotta. Billie Eilish na mňa vyplazila jazyk Slovenka Sarah hviezdi v LA: Kamoši odpadli z toho, že som stretla Travisa Scotta. Billie Eilish na mňa vyplazila jazyk

Nové nariadenie okrem toho vyzýva poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, aby dodržiavali federálny zákon o nediskriminovaní. Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti by mali zefektívniť aj zbieranie dôležitých dát a informácií o zdravotnom stave tehotných žien. Vďaka týmto dátam bude možné vyhodnotiť, aký vplyv na zdravie budúcich matiek bude rozhodnutie Najvyššieho súdu USA mať.

Domov
Zdieľať
Diskusia