Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
26. júla 2022, 11:03
Čas čítania 1:48

Roberta Fica zaradila Ukrajina na blacklist. Šíri proruskú propagandu

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Predseda Smeru-SD sa ocitol v spoločnosti rôznych svetových extrémistov, ktorí nabehli na vlnu propagandy Ruska.

Roberta Fica zaradila Ukrajina na čierny zoznam so 74 ďalšími známymi ľuďmi v rámci celého sveta, ktorí podporujú proruskú propagandu. Na zaradenie slovenského expremiéra na blacklist upozornil portál Euractiv. Súčasťou zoznamu je aj nacionalistka Marie Le Pen z Francúzska, ktorá po úspechu v eurovoľbách odkázala Únii, že ju chce zničiť. 

Predsedovi opozičnej strany Smer-SD ukrajinské Centrum boja proti dezinformáciám vyčíta, že naskočil na naratívy v súlade s proruskou propagandou. 

Konkrétne tvrdia, že Fico otvorene tvrdí, že Ukrajina na rozdiel od Ruska neplní podmienky Minských dohôd. Upozornili tiež na jeho opakované vyhlásenia, podľa ktorých Rusko nemôže byť zodpovedné za vojnu na Ukrajine. Ukrajinské úrady si tiež všimli, ako opozičný poslanec tvrdí, že Západ by mal zrušiť sankcie voči Rusku. 

Euractiv tiež upozorňuje, že z Vyšehradského regiónu je okrem Fica ďalším na blackliste už len poľský novinár a politológ Tomasz Jankowski. 

Už krátko po vypuknutí vojny ju Robert Fico označil za „konflikt medzi USA a Ruskom“, ktorý sa Slovenska a Európskej únie „netýka“. Robert Fico za celú stranu Smer-SD tvrdí, že sa Rusko od USA „dlhodobo učí porušovať medzinárodné právo“ a „ohrozenie vlastných národných záujmov riešia vojenskou silou“

8. apríla 2024, 19:00 Čas čítania 8:10 Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov

Smer-SD dlhodobo kritizuje akúkoľvek pomoc Ukrajine nielen od Slovenska, ale aj od Európskej únie. Odmieta aj snahu vybudovať si nezávislosť na plyne a rope z Ruska. 

cpd.gov.ua
Zdroj: cpd.gov.ua

Roberta Fica za jeho kontroverzné vyhlásenia kritizoval v rozhovore pre Refresher expert na Ukrajinu Alexander Duleba.

 „Fico Ukrajinu nevidí a nevidí ľudí platiacich životmi za to, aby žili aspoň v takých pomeroch ako my. Ak toto nevidí, čo robil ako predseda vlády? Doteraz nerozumie, o čom konflikt vlastne je a kde sú slovenské záujmy.“

Duleba si zároveň myslí, že Robert Fico v tomto prípade chce len rozdeľovať spoločnosť.  „Celá stratégia Roberta Fica je polarizovať spoločnosť a vrátiť sa k moci. Neuvažuje v kategóriách verejného záujmu, ale politického zisku. Myslím si, že mu to je jedno, a keď príde ďalšia možnosť polarizovať spoločnosť, on po tej téme pôjde.“ 

Fico
Zdroj: TASR

Fico: Dezinformátori ma označili za dezinformátora

Bývalého slovenského premiéra Roberta Fica označil podľa jeho vlastných slov ukrajinský vládny úrad pre boj proti dezinformáciám za šíriteľa dezinformácií o vojne na Ukrajine, lebo má na ňu iný názor než ukrajinská alebo aj slovenská vláda. Napísal to v utorok na sociálnej sieti.

2. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 3:12 Rusko verbuje do vojny mužov z Nepálu a Indie. Prídu o peniaze a skončia bojovať na Ukrajine Rusko verbuje do vojny mužov z Nepálu a Indie. Prídu o peniaze a skončia bojovať na Ukrajine

„Presnejšie povedané, každý, kto má iný názor ako ukrajinský prezident (Volodymyr Zelenskyj), je zločinec. Taká je liberálna demokracia, aj na Slovensku. Keď máte iný názor, najskôr sa vás snažia mediálne umlčať a kompromitovať, keď to nefunguje, tak vás zatvoria,“ napísal Fico.


Robert Fico naďalej šíri preukázateľne nepravdivé informácie o tom, že na Ukrajine prebieha vojna medzi Spojenými štátmi a Ruskom, pričom Ukrajina je pod absolútnou kontrolou USA.


„Nie som ani na strane USA, ani Ukrajiny či Ruska; som na strane Slovenska, zdravého rozumu a pravdy," dodal Fico.

Domov
Zdieľať
Diskusia