Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad TASR
25. júla 2022, 8:26
Čas čítania 1:15

Čína je hrozba čísla jeden, vyhlásil kandidát na britského premiéra Rishi Sunak. Chce proti nej tvrdo zakročiť hneď od prvého dňa

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Rishi Sunak vníma Čínu ako najväčšiu hrozbu pre bezpečnosť celého sveta.

Kandidát na post predsedu britskej Konzervatívnej strany Rishi Sunak v nedeľu sľúbil, že ak sa stane novým britským premiérom, zaujme voči Číne neústupčivý postoj. Čínu označil za „hrozbu číslo jeden“ pre bezpečnosť Británie i sveta.


„Politici v Británii a na Západe rozprestierajú červený koberec a privierajú oči nad nehanebným konaním a ambíciami Číny. Zmením to v prvý deň, keď budem premiérom,“ povedal bývalý britský minister financií Sunak.


Čína podľa jeho slov kradne britské technológie, preniká na britské univerzity, podporuje ruského prezidenta Vladimira Putina v zahraničí nákupom ruskej ropy a vyvíja úsilie na zastrašovanie svojich susedov vrátane Taiwanu. Čína podľa neho takisto nepretržite manipuluje svetové hospodárstvo.


Sunak navrhol zatvorenie všetkých tridsiatich Konfuciových inštitútov v Británii s cieľom zabrániť šíreniu čínskeho vplyvu prostredníctvom kultúrnych a jazykových programov.

rishi sunak
Zdroj: Britské ministerstvo obrany

Takisto chce odstrániť Komunistickú stranu Číny z britských univerzít prostredníctvom opatrenia, na základe ktorého budú musieť inštitúcie vyššieho vzdelávania zverejniť zahraničné financovanie vo výške viac ako 50 000 libier, čo je v prepočte približne 58 726 eur.


Britská tajná služba MI5 bude pomáhať v boji proti čínskej špionáži. Sunak chce založiť aj medzinárodnú spoluprácu v „štýle NATO“ na boj proti čínskym hrozbám v kybernetickom priestore.


Čínsky štátny denník Global Times pritom Sunaka predtým označil za jediného z kandidátov o post lídra konzervatívcov, ktorý má „jasný a pragmatický pohľad na rozvíjanie vzťahov medzi Spojeným kráľovstvom a Čínou“.


Sunak vyjadrenia o tvrdšom postupe proti Číne zverejnil po tom, ako jeho súperka v boji o post lídra konzervatívcov Liz Trussová uviedla, že je voči Číne a Rusku slabý.

5. marca 2024, 16:00 Čas čítania 4:11 PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie

Ministerka zahraničných vecí Trussová takisto žiadala tvrdší postup voči Číne. Krajiny skupiny G7 vyzvala, aby sa stali „hospodárskym NATO“ voči hrozbám Číny a pohrozila Pekingu sankciami, ak nebude hrať podľa medzinárodných pravidiel.


Sunak a Trussová sú dvojica kandidátov na post nového lídra konzervatívcov, o ktorom v hlasovaní rozhodujú členovia strany. Meno nového predsedu, ktorý sa zároveň stane britským premiérom, má byť známe do 5. septembra.

Domov
Zdieľať
Diskusia