Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jana Chovancová TASR
22. júla 2022, 19:31
Čas čítania 0:54

MAPA: SHMÚ vydáva na sobotu výstrahy tretieho stupňa, v týchto okresoch môžu padnúť štyridsiatky

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Slovenský hydrometeorologický ústav varuje pred rekordnými teplotami vo viacerých slovenských okresoch aj počas víkendu.

Extrémne horúčavy pokračujú aj počas víkendu, ochladenie je v nedohľadne. Počas soboty sa môže vo viacerých okresoch teplota opäť pohybovať až okolo 40 stupňov Celzia. S vysokými teplotami podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu treba počítať na väčšine územia. 

Výstrahy tretieho, teda najvyššieho stupňa sa vzťahujú na okresy: Komárno, Šaľa, Nové Zámky, Krupina, Veľký Krtíš, Lučenec, Poltár, Rimavská Sobota, Revúca, Rožňava, Trebišov, Vranov nad Topľou, Michalovce, Košice-mesto a Košice-okolie. 

Pre zvyšné okresy platí výstraha druhého a prvého stupňa. Sever krajiny bude zajtra bez nebezpečných javov.

mapa, slovensko, teploty
Zdroj: SHMÚ

Extrémne vysoké teploty vo štvrtok namerali aj v neobvyklých lokalitách

Teploty 38 až 40 stupňov Celzia namerali vo štvrtok v doposiaľ najvyššej nadmorskej výške v histórii meraní, v oblastiach 300 až 420 metrov nad morom.

„V takejto nadmorskej výške sme ešte v histórii meraní nezaznamenali také vysoké hodnoty,“ uviedol SHMÚ. Dôvodom tohto javu bol podľa ústavu vývoj poveternostnej situácie.

„Veľmi teplý vzduch je vždy spojený s mohutným hrebeňom vysokého tlaku vzduchu vo vyšších hladinách. Horúčavy sa začali v západnej Európe, pričom stredná Európa bola na prednej strane tohto hrebeňa, kde prevláda zostupné prúdenie. V spodných hladinách spočiatku aj chladnejšie a suché severozápadné prúdenie. S presunom výškového hrebeňa ďalej na východ sa k nám tak postupne dostával teplejší vzduch,“ vysvetlili.  

Anketa:
Ako zvládaš extrémne horúčavy?
Dobre, v práci/doma mám klímu.
Dobre, chodím sa schladiť na kúpalisko.
Zle, nemám klímu a čakám, kým sa to skončí.
Dobre, v práci/doma mám klímu.
19 %
Dobre, chodím sa schladiť na kúpalisko.
12 %
Zle, nemám klímu a čakám, kým sa to skončí.
69 %

V Refresheri sme spísali zopár rád, ako prežiť tropické horúčavy. Záchranári vysvetľujú, ako rozoznať tepelný úpal a čo ti pomôže dostať sa z neho.

Domov
Zdieľať
Diskusia