Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
21. júla 2022, 11:29
Čas čítania 1:16

BBC píše o poslancoch slovenskej obce: Odhlasovali si ulicu fašistického lídra Tisa

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Poslanci obce Varín sa zaslúžili o negatívnu reklamu Slovenska v zahraničí.

Britská televízna stanica BBC si všimla aktuálnu situáciu v slovenskej obci Varín, kde majú do dnešného dňa ulicu pomenovanú po fašistickom lídrovi Jozefovi Tisovi.

BBC článkom reaguje na informáciu, že poslanci varínskeho obecného zastupiteľstva odmietli ulicu premenovať napriek návrhu generálnej prokuratúry. V článku podrobne opisujú, ako Tiso spolupracoval s nacistickým Nemeckom a ako pomáhal deportovať Židov, ktorých potom v koncentračných táboroch zavraždili počas holokaustu. 

Za premenovanie ulice hlasovala jedna poslankyňa, no zvyšní poslanci sa hlasovania zdržali, a tým činom protestu nevyhoveli. Prokurátor Peter Mihál preto zrejme podá žalobu. Vo vyhlásení uviedol, že zákon takúto možnosť pripúšťa. 

Zasahoval aj Daniel Lipšic

Spor o názov ulice trvá už takmer tridsať rokov. Problematiku názvu ulice vlani otvorila obecná poslankyňa Lenka Ticháková. Jej návrh, aby ulicu premenovali, poslanci z obecného zastupiteľstva neodsúhlasili. Tento krok kritizoval Ústredný zväz židovských náboženských obcí, na premenovanie ulice zastupiteľstvo vyzval aj Slovenský zväz protifašistických bojovníkov.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Na konci roka 2021 Národná kriminálna agentúra obvinila desiatich obecných poslancov z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. V prípade následne zasiahol špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, ktorý v januári tohto roka uznesenie o vznesení obvinenia zrušil.

Ulica Dr. Jozefa Tisu má v názve aj gramatickú chybu, pretože je Tisovo meno nesprávne vyskloňované, lenže poslanci napriek tomu nesúhlasia s tým, aby ju premenovali.

Ide o poslednú slovenskú ulicu, ktorá nesie názov po bývalom slovenskom prezidentovi a vojnovom zločincovi, ktorý mal blízko k nacistickému režimu. Za zmenu hlasovala tento rok v auguste len jedna členka zastupiteľstva, deväť bolo proti a jedna členka bola neprítomná. 

Zmenu názvu ulice iniciuje jediná poslankyňa Lenka Ticháková, ktorá nemá podporu svojich kolegov. Ticháková na ulici pomenovanej po vodcovi ľudákov býva, obyvatelia obce jej preto navrhli, aby si dvere premiestnila do inej ulice. 

Bývalá obecná poslankyňa Ľudmila Porubčanská dokonca tvrdí, že ju pokusy o zrušenie Tisovej ulice urážajú. „Nehanbíme sa, že sme hlasovali za Tisovu ulicu. Pán Dr. Tiso si nezaslúži takéto potupy,“ povedala podľa Aktualít Porubčanská. 

Domov
Zdieľať
Diskusia