Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ema Stanovská
20. júla 2022, 9:20
Čas čítania 0:49

Americká snemovňa schválila návrh zákona, ktorý má chrániť svadby ľudí rovnakého pohlavia. Obáva sa najvyššieho súdu

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Demokrati, ktorí v nej majú väčšinu sa obávajú ďalšieho rozhodnutia najvyššieho súdu, ktorý len nedávno umožnil zakazovať potraty.

Americká snemovňa reprezentantov vedená demokratmi schválila v utorok návrh zákona, ktorý ktorý by do federálneho zákona zakotvil ochranu manželstiev osôb rovnakého pohlavia. S návrhom prišli krátko po tom, čo najvyšší súd umožnil zakazovať potraty. Demokrati sa obávajú, že by sa to isté mohlo zopakovať so sobášmi gejov a lesieb, píše CNN.

Návrh zákona – s názvom Zákon o rešpekte k manželstvu – predstavil demokratický poslanec Jerry Nadler z New Yorku, predseda súdneho výboru Snemovne reprezentantov.

Okrem zabezpečenia práva na manželstvá osôb rovnakého pohlavia na celoštátnej úrovni zákon obsahuje aj federálnu ochranu pre medzirasové manželstvá. Opatrenie stanovuje, že manželstvo musí byť uznané podľa federálneho práva, ak bolo v danom štáte uzavreté zákonne.

Návrh zákona by pre manželské páry uzákonil aj dodatočné právne záruky, s cieľom zabrániť diskriminácii na základe pohlavia, rasy, etnickej príslušnosti alebo národnostného pôvodu.

„Ústavné práva ľudí ohrozujú zákonodarné zbory kontrolované republikánmi – je dôležité, aby týchto ľudí chránil federálny zákon. LGBTQ Američania a ľudia v medzirasových manželstvách si zaslúžia istotu, že budú mať naďalej uznané právo sa vziať bez ohľadu na to, kde žijú,“ vyhlásil líder väčšiny v Snemovni reprezentantov Steny Hoyer.

5. mája 2024, 12:00 Čas čítania 4:14 Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky

Konečné hlasovanie oboch strán bolo 267 ku 157, pričom k návrhu zákona sa pripojilo 47 republikánov. Nie je však jasné, či návrh zákona prejde Senátom.

Domov
Zdieľať
Diskusia