Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. júla 2022, 12:24
Čas čítania 2:39
Tímea Krauszová

Florence Pugh reaguje na hejterov, ktorí komentujú jej prsia: Čo sa vám stalo, že ste pobúrení mojím telom?

NEWS FLORENCE PUGH MÓDA SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Dospejte, rešpektujte ľudí, odkazuje známa herečka.

Florence Pugh zažiarila na prehliadke najnovšej kolekcie značky Valentino v Ríme. Oblečená bola v cyklámenových šatách od hostiteľa, ktoré si však vyžiadali aj množstvo hejtu. Najmä muži na herečku podľa jej vlastných slov útočili, urážali ju a vysmievali sa jej. Jemná látka jej na hrudi takmer úplne presvitala, odhalila tak svoje prsia „celému svetu“.

V reakcii na Instagrame týmto mužom odkazuje, aby dospeli a začali ľudí rešpektovať. Nechápe, prečo sa tak boja prsníkov.

Vedela, do čoho ide, a neľutuje výber šiat

Pugh na sociálnej sieti začína tým, že komentáre rôzneho druhu očakávala. „Vedela som, keď som si obliekla tie neuveriteľné šaty od Valentina, že za žiadnych okolností sa to nezaobíde bez komentárov.“ Napriek tomu sa na módnu prehliadku v Ríme, kam ju pozvali ako čestného hosťa, veľmi tešila. „Nebola som ani trochu nervózna. Ani predtým, ani počas podujatia a ani teraz po ňom.“

Herečka pokračuje, že ju prekvapuje, s akou otvorenosťou, ľahkosťou a často aj neanonymne ju ľudia lynčovali online. „Je zaujímavé sledovať a zažiť, aké je ľahké pre mužov totálne zničiť ženské telo. Verejne, hrdo, tak, aby to každý videl. Dokonca to robíte s vašou pozíciou a pracovným emailom v profile...?“

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Florence Pugh (@florencepugh)

Nie je to podľa jej slov prvý a ani posledný raz, keď si ženy musia vypočuť, čo všetko je na ich telách zlé, od davu cudzích ľudí. Rozrušuje ju však, ako veľmi vulgárni sú niektorí muži pri týchto komentároch. Hovorí, že ona sama je so svojím telom zmierená. Hoci v puberte to nebolo jednoduché, vyrástla v domácnosti silných žien, ktoré ju naučili nachádzať moc v každom záhybe svojho tela.

„Toľkí z vás mi chceli agresívne dať vedieť, ako veľmi vás sklamali moje malinké prsia alebo ako by som sa mala hanbiť za to, že som plochá na hrudi. Žijem vo svojom tele už dlhý čas. Som si plne vedomá veľkosti svojich pŕs a nebojím sa toho.“ Čuduje sa, že sa pŕs rôznych tvarov a veľkostí boja muži. Jedno, dve, malé či veľké alebo aj žiadne, nechápe, čo ľudí na prsiach tak desí. Dodáva, že odjakživa vo filmovom priemysle kašle na to, čo od jej tela očakávajú iní, čo je práve príťažlivé a čo nie. 

„Dospejte. Rešpektujte ľudí. Rešpektujte telá. Rešpektujte všetky ženy. Rešpektujte ľudí. Sľubujem vám, život bude oveľa ľahší. To všetko len pre dve malé rozkošné bradavky...“ uzatvára so sarkazmom. K príspevku pridala aj fotku, kde si ukazovákmi bradavky prekrýva, pre tých, „ktorí sa cítia pohodlnejšie, keď je ten kúsok tmavšej kože zakrytý“.

Anketa:
Súhlasíš s Florence Pugh?
Áno, ženy môžu nosiť, čo chcú.
Hejt nie je v poriadku, ale mala by sa zahaliť.
Nie.
Áno, ženy môžu nosiť, čo chcú.
80 %
751 Hlasov
Hejt nie je v poriadku, ale mala by sa zahaliť.
17 %
156 Hlasov
Nie.
3 %
29 Hlasov

Potreba komentovať cudzie prsia

Pugh svojím príspevkom zaťala do živého. Nosenie či nenosenie podprseniek u žien sa z času na čas najmä na sociálnych sieťach stáva veľkou témou. Niektorí argumentujú morálkou, slušnosťou či bontónom spoločenských udalostí, iní hovoria o slobode, pohodlí a kráse. 

Hnutie za „oslobodenie pŕs“ má svoje korene v ére hippies. V roku 1966 dve ženy protestovali hore bez proti zákonu, ktorý by z podprsenky urobil povinnú súčasť ženskej garderóby. O tri roky neskôr vyhlásili v San Franciscu tzv. Anti-Bra Day, ktorým chceli zlomiť spoločenský nátlak na ženy a na ich „povinnosť“ nosiť podprsenky.

Postupne sa koncom 20. storočia z podprsenky stal dvojsymbol: na jednej strane ju nosili ženy, ktoré chceli pôsobiť profesionálne, na druhej strane už nebola len nepríjemným obmedzením, ale aj vyjadrením ženskej sexuality. Dnes máme na výber z mnohých farieb, tvarov aj veľkostí, téma nenosenia spodnej bielizne je však na sociálnych sieťach stále citlivá.

Odporúčané
Sociálne siete zaplavili fotky žien bez podprsenky. O čo im ide? Sociálne siete zaplavili fotky žien bez podprsenky. O čo im ide? 13. októbra 2020, 15:00

Veľmi často za svoje bradavky dostáva poznámky aj naša kolegyňa Barbora Bakošová. Na jej Instagrame sa „aha, bradavky“ či „asi ti je zima“ objavujú v komentároch často, pričom ako sama hovorí, niekedy si ani len neuvedomuje, že v ten deň nemala podprsenku, kým na to niekto neupozorní.

Muži to pritom robia len v online priestore, osobne dostáva poznámky skôr od žien, aj to v pozitívnom zmysle slova. „Vadia mi sexistické poznámky s tým spojené a aj to, že to ľudia príliš riešia. Je predsa moja vec, či podprsenku nosím alebo nenosím. Je to nastavenie spoločnosti. Keď bola moja mama mladá, bolo úplne normálne, že ženy nenosili nonstop podprsenku,“ hovorí v našom článku.

Domov
Zdieľať
Diskusia