Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. júla 2022, 19:45
Čas čítania 1:09
Viktor Kniš TASR

VIDEO: Tisícky demonštrantov vtrhli do rezidencie prezidenta na Srí Lanke. Kým utekal, kúpali sa v jeho bazéne

VIDEO: Tisícky demonštrantov vtrhli do rezidencie prezidenta na Srí Lanke. Kým utekal, kúpali sa v jeho bazéne
Zdroj: TASR/AP
NEWS SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Na sobotné demonštrácie do Kolomba prišli obrovské davy ľudí, aby vyjadrili nespokojnosť s bezprecedentnou ekonomickou krízou.

Desaťtisícom demonštrantov sa podarilo preraziť policajné zátarasy a preniknúť do rezidencie prezidenta Rádžapakšu, ktorému sa podľa medializovaných správ podarilo uniknúť do bezpečia. Videá zachytávajú, ako stovky až tisícky ľudí húfne vtrhli do vládnej rezidencie. Niektorí ju začali ničiť, iní sa kúpali v bazéne prezidenta. 

Protestujúci si týmto spôsobom chceli vybiť svoj hnev na prezidenta, ktorého považujú za zodpovedného za najhoršiu ekonomickú krízu v tejto ázijskej krajine a žiadajú jeho odstúpenie. Agentúra AP uvádza, že sobotné protesty boli na Srí Lanke vôbec najväčšími.


Srí Lanka čelí najhoršej ekonomickej kríze od svojho získania nezávislosti v roku 1948. V apríli prestala splácať dlh vo výške 51 miliárd dolárov a rokuje o finančnej výpomoci s Medzinárodným menovým fondom.


Krajina už takmer úplne spotrebovala svoje zásoby benzínu a nafty. Vláda zatvorila v snahe ušetriť školy i úrady, ktorých fungovanie nie sú pre chod krajiny nevyhnutné. Mnohé európske krajiny, Austrália a Spojené štáty preto varovali svojich občanov pred cestovaním na Srí Lanku.


Na sobotné demonštrácie do Kolomba prišli obrovské davy ľudí, aby vyjadrili nespokojnosť s bezprecedentnou ekonomickou krízou, píše AFP. Polícia zrušila v piatok vydaný zákaz vychádzania po tom, čo opozičné strany, ľudskoprávne organizácie a advokátske komory pohrozili, že šéfa polície zažalujú.


Tisícky protivládnych demonštrantov pritom už predtým zákaz ignorovali a dokonca prinútili predstaviteľov železničnej dopravy, aby zaistili ich prepravu vlakmi na demonštrácie do Kolomba. Už aj srílanský premiér Ranil Vikramasinghe ponúkol v sobotu svoju demisiu.

Domov
Zdieľať
Diskusia