Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
8. júla 2022, 20:09
Čas čítania 0:40
Viktor Kniš

Slovákov vystrašila predpoveď, že o dva týždne bude 46 °C. Odborníci vysvetlili, kde sa stala chyba

NEWS POČASIE
Uložiť Uložené

Meteorológovia vysvetlili, že ide o nesprávny výpočet.

Na podstránke predpovede počasia denníka SME sa vo štvrtok objavila informácia, že o dva týždne na Slovensko prídu rekordné horúčavy až 46 stupňov. Portál iMeteo vysvetľuje, že ide o omyl, ktorý spôsobili chyby vo výpočtoch.

Základným problémom je, že najmä pri dlhodobých predpovediach využívajú portály automatizované systémy, ktoré pracujú s numerickými modelmi nevhodnými pre našu oblasť. To spôsobuje, že sú výsledky niekedy až mimoriadne nepresné. 

V tomto konkrétnom prípade ide o model GFS, teda globálny model používaný na celom svete. „Ide o systematicky opakujúcu sa chybu tohto numerického predpovedného modelu, ktorý pre náš stredoeurópsky región nesprávne vyhodnocuje vplyv vyparovania vlhkosti v nižších hladinách atmosféry, čím následne v jeho výpočtoch dochádza k extrémnemu prehrievaniu,“ vysvetľuje iMeteo detaily problému.

Platí, že čím je predpoveď vzdialenejšia, tým je menej presná, preto v prípade odhadov na dva týždne nie je možné spoliehať sa na tieto výpočty. 

Miroslav Šinger zo SHMÚ však očakáva, že teploty budú v nasledujúcich dňoch stúpať k tridsiatkam, a nevylučuje, že porastú až k 40 stupňom Celzia v druhej polovici júla. 

SME
Zdroj: SME/počasie
Domov
Zdieľať
Diskusia