Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. júna 2022, 8:47
Čas čítania 0:41
Tímea Krauszová TASR

SHMÚ varuje: platí výstraha druhého stupňa, bude až 35 stupňov, ale očakávaj aj búrky

NEWS POČASIE SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Slovensko čakajú extrémne teploty aj vysoký UV index.

Čaká nás extrémne horúci deň. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na pondelok výstrahu druhého stupňa v Trnavskom, Banskobystrickom a Nitrianskom kraji. Výstraha prvého stupňa platí v Bratislavskom, Žilinskom, Trenčianskom, Košickom a Prešovskom kraji, a to v poobedných hodinách od 14.00 do 18.00 h.

Na niektorých miestach bude malá, prechodne zväčšená oblačnosť, ojedinele môžu prísť prehánky alebo búrky. Vzduch však výrazne neochladia. Meteorológovia na sociálnej sieti uviedli, že už v nedeľu 26. júna namerali v Rimavskom Brezove takmer 35 stupňov Celzia. Vplyvom zosilneného prílivu tropického vzduchu očakávajú v pondelok prekročenie tejto hranice. Avizujú zároveň, že v priebehu týždňa bude ešte teplejšie.

shmú
Zdroj: SHMÚ

Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov, varujú meteorológovia. Okrem horúčav čaká Slovensko aj vysoký UV index. Zrejme dosiahne hodnoty nad UVI 7, v ktorých sa podľa údajov SHMÚ držíme už niekoľko dní.

Anketa:
Ako zvládaš extrémne horúčavy?
Milujem leto a teplo k nemu patrí.
Vydržím to len vďaka klimatizácii.
Neviem sa dočkať zimy.
Milujem leto a teplo k nemu patrí.
39 %
Vydržím to len vďaka klimatizácii.
30 %
Neviem sa dočkať zimy.
30 %

Takže v poludňajších hodinách vyhľadávaj tieň. Nezabudni si zakryť hlavu klobúkom či šiltovkou, pridaj radšej voľné dlhé oblečenie a nezabudni na opaľovací krém. Nadmerné vystavenie UV žiareniu môže prispieť k vzniku rakoviny kože a sivého zákalu.

Odporúčané
Čo sa ti stane, ak nebudeš používať opaľovací krém? Dermatologička vysvetľuje, prečo ti doslova zachráni kožu Čo sa ti stane, ak nebudeš používať opaľovací krém? Dermatologička vysvetľuje, prečo ti doslova zachráni kožu 22. júla 2020, 11:47
Domov
Zdieľať
Diskusia