Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. mája 2022, 13:46
Čas čítania 1:02
Viktor Kniš

Vláda schválila dočasnú daň z ruskej ropy pre Slovnaft. Richard Sulík bol pôvodne proti

NEWS IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

Návrh má priniesť do rozpočtu 280 až 290 miliónov eur ročne.

Rafinéria Slovnaft by mala platiť mimoriadnu daň z cenovej výhody, ktorú jej prináša spracovanie ruskej ropy. Tá je v posledných mesiacoch výrazne lacnejšia ako ropa typu Brent a štát túto výhodu využije na dodatočný príjem do štátneho rozpočtu. Vyplýva to z materiálu návrhu zákona o dani z výhody získanej v dôsledku osobitnej situácie na trhu s ropou, ktorý v stredu schválila vláda. Kabinet Eduarda Hegera zároveň požiadal Národnú radu SR o zrýchlené legislatívne konanie


„Predkladaným návrhom dochádza k zavedeniu dane z výhody získanej v dôsledku osobitnej situácie na trhu s ropou,“ uviedlo ministerstvo financií v predkladacej správe k schválenému materiálu.


Daň budú rátať ako súčin množstva ropy s pôvodom v Ruskej federácii v bareloch obstaranej daňovníkom v príslušnom zdaňovacom období a rozdielu medzi referenčnou cenou a priemernou cenou obstarania zníženého o 5 amerických dolárov (4,74 eura). Zdaňovacím obdobím bude kalendárny mesiac a sadzba dane bude vo výške 30 percent.


Návrh zákona ráta s jeho účinnosťou od začiatku júna tohto roka a platnosť sa skončí decembrom 2024.

Proti tomuto návrhu sa ešte počas včerajšieho dňa postavila strana SaS Richarda Sulíka. 

Igor Matovič počas rokovania vlády zverejnil status, v ktorom vyzval svojich sledovateľov, aby sa modlili. Verí, že jeho návrh na pomoc pri zdražovaní prejde aj napriek tomu, že je koaličná strana Sloboda a Solidarita proti. 



Mohlo by ťa zaujímať:
KVÍZ: Majster N, Kakao či Raťafák Plachta. Otestuj si pamäť pri otázkach o legendárnych televíznych programoch
KVÍZ: Vyznáš sa v slovenských politických kauzách?
MS 2022: Českí komentátori nevedeli, že sú v živom vstupe. „Budeme odpovedať na to, čo nepočujeme,“ smial sa jeden z nich
Domov
Zdieľať
Diskusia