Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. mája 2022, 22:24
Čas čítania 0:42
Jana Chovancová

Mačky, ktoré žijú v jednej domácnosti, sa poznajú po mene

ZAUJÍMAVOSTI DOMÁCE ZVIERATÁ
Uložiť Uložené

Ak v domácnosti spolu žije viac mačiek, časom si dokážu zapamätať mená podľa rozlišovania tvárí. Prišla na to skupina vedcov z Kjóta v Japonsku a ďalšie inštitúcie.

Skupina vedcov z Kjóta spolu s ďalšími inštitúciami prišli na to, že ak spolu žije pokope viacero mačiek, časom si dokážu pomocou rozlišovania tvárí zapamätať mená navzájom. Píše o tom na svojej webovej stránke Nature.

Ľudia navzájom komunikujú pomocou reči. Dokážu sa však zvieratá naučiť medzi sebou komunikovať pomocou človeka? Vedci skúmali, či dokážu mačky rozoznať mená svojich spolubývajúcich – ostatných mačiek – na základe fotografií ich tváre. Polovica pokusov bola úspešná, keď mačky dokázali priradiť mená k fotografiám. Druhá polovica zlyhala.

Výsledky ukázali, že domáce mačky sa na monitor s fotografiami pozerali dlhšie ako kaviarenské. Ukázalo sa tiež, že mačky, ktoré žijú vo väčších skupinách alebo vo väčšej rodine, pozerali na monitor ešte dlhšie, čo značilo fakt, že si tieto kombinácie pamätajú.

Štúdia teda dokazuje, že si mačky dokážu spojiť meno a tvár svojho spoločníka bez toho, aby podstúpili nejaký tréning. 

Mohlo by ťa zaujímať:
– Bruce Willis skončil s herectvom. Toto je jeho 10 najlepších filmov, ktoré musí vidieť každý fanúšik
10 najlepších filmov Keanu Reevesa: stvárnil zákerného rasistu, zhýralého detektíva, mamonárskeho právnika aj osamelého zabijaka
10 najlepších filmov Nicolasa Cagea
Domov
Zdieľať
Diskusia