Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. mája 2022, 12:44
Čas čítania 1:16
Adam Novosad TASR

Fínsko oficiálne požiada o vstup do NATO, potvrdili na tlačovej konferencii premiérka s prezidentom

NEWS FÍNSKO
Uložiť Uložené

Severoatlantická aliancia sa zrejme čoskoro rozrastie o Fínsko.

Fínsky prezident Sauli Niinistö a premiérka Sanna Marinová v nedeľu oznámili, že ich krajina podá v nasledujúcich dňoch prihlášku do NATO. Urobili tak na spoločnej tlačovej konferencii v Helsinkách.

Fínsky parlament sa bude žiadosťou zaoberať na svojom pondelňajšom zasadnutí. Jej schválenie poslancami sa považuje za formalitu, pričom žiadosť o členstvo bude následne predložená centrále NATO v Bruseli.


Niinistö oznámil podanie žiadosti vo fínčine, švédčine a v angličtine. „Prezident republiky a vládny výbor pre zahraničnú politiku sa dnes spoločne dohodli, že Fínsko po konzultácii s parlamentom požiada o členstvo v NATO. Toto je historický deň. Začína sa nová éra,“ povedal.


„V rámci dobrej spolupráce s vládou a prezidentom republiky sme dnes dospeli k dôležitému rozhodnutiu. Dúfame, že parlament v najbližších dňoch potvrdí rozhodnutie požiadať o členstvo v NATO. Bude to založené na silnom mandáte,“ povedala Marinová.

Odporúčané
Nikola nechala prácu hovorkyne a odišla do Fínska robiť barmanku: Na ulici ma obiehajú ľudia na lyžiach, Fíni vás vôbec neriešia Nikola nechala prácu hovorkyne a odišla do Fínska robiť barmanku: Na ulici ma obiehajú ľudia na lyžiach, Fíni vás vôbec neriešia 12. februára 2024, 12:30

Fínsko a Švédsko by nemali čeliť oneskoreniu pri úsilí stať sa členom Severoatlantickej aliancie, uviedla v nedeľu nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková.

Toto vyhlásenie Baerbocková urobila na stretnutí šéfov diplomacií krajín NATO v nemeckej metropole Berlín. Na začiatku schôdzky zdôraznila, že NATO by sa malo posilniť z vojenského i z politického hľadiska. „Naša jednota zostáva našou najväčšou silou,“ uviedla.

Rovnaké zmýšľanie zdieľa aj britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová. NATO podľa nej musí udržiavať politiku „otvorených dverí“ v súvislosti s prijímaním nových členov, povedala v Berlíne. Bezpečnosť v Európe bude podľa nej posilnená, ak o členstvo v Aliancii požiadajú Fínsko a Švédsko.


„Politika otvorených dverí NATO je nevyhnutná a keď sa Fínsko a Švédsko rozhodnú požiadať o členstvo, je jasné, že posilnia bezpečnosť Aliancie i Európy ako celku,“ skonštatovala Trussová.

Domov
Zdieľať
Diskusia