Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. mája 2022, 7:46
Čas čítania 0:37
Martin Adam Pavlík TASR

Na Ukrajine budú súdiť prvého ruského vojaka obvineného z vojnového zločinu. Údajne zabil 62-ročného civilistu a hrozí mu 15 rokov

Na Ukrajine budú súdiť prvého ruského vojaka obvineného z vojnového zločinu. Údajne zabil 62-ročného civilistu a hrozí mu 15 rokov
Zdroj: Usnpash/Tingey Injury Law Firm
POLITIKA SPRÁVY ZO SVETA SÚDY VOJNA NA UKRAJINE VOJNOVÉ ZLOČINY
Uložiť Uložené

Má 21 rokov a momentálne je vo väzbe.

Na Ukrajine sa má začať súdny proces s prvým ruským vojakom, ktorý je v súvislosti s prebiehajúcou ruskou inváziou v tejto krajine obvinený zo spáchania vojnového zločinu. Oznámila to v stredu ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová, ktorú citovala spravodajská stanica Sky News.

Zmienený 21-ročný ruský vojak, identifikovaný ako Vadim Šišimarin, je momentálne vo väzbe. Podľa slov prokurátorky je obvinený zo zabitia 62-ročného neozbrojeného civilistu. Šišimarin, ktorý bol príslušníkom tankového práporu, vraj tohto civilistu zastrelil 28. februára cez okno auta v obci Čupachivka v Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/AP


Civilistovi, ktorý sa viezol na bicykli, chcel údajne zabrániť v tom, aby ho usvedčil z krádeže auta. Venediktovová priblížila, že ruskému vojakovi v prípade usvedčenia hrozí až 15-ročné väzenie, uvádzajú Sky News.

Ukrajinská generálna prokurátorka ešte v apríli informovala, že úrady evidujú obrovské množstvo prípadov zabitia ukrajinských civilistov ruskými vojakmi. Uviedla, že spolu so svojím tímom sa zaoberá takmer 8 000 prípadmi vojnových zločinov hlásených z celej krajiny.

Domov
Zdieľať
Diskusia