Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. apríla 2022, 14:13
Čas čítania 1:24
Ivan Koribanič

CNN zverejnila zábery z dronu. Dokazujú, že Rusi vraždili civilistov v Buči

NEWS BUČA RUSKO RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT UKRAJINA
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

CNN overila autenticitu uvedených záberov a presne ich lokalizovala.

Televízia CNN získala videozáznamy z dronu, na ktorých je na uliciach ukrajinského mesta Buča vidno telá civilistov a zároveň ruských vojakov a ruské vojenské vozidlá.

CNN overila autenticitu uvedených záberov a presne ich lokalizovala.

Videá, ktoré exkluzívne získala táto americká televízia, boli nakrútené bezpilotnými lietadlami 12. – 13. marca, teda v období, keď Buču ležiacu neďaleko Kyjeva okupovali ruské invázne sily.
CNN sa rozhodla nezverejniť meno osoby, ktorá zábery prostredníctvom dronu natočila, aby neohrozila jej bezpečnosť.

Buča, Ukrajina
Zdroj: CNN


Na videu z 13. marca vidno ruské vojenské vozidlo na križovatke ulíc v Buči a zároveň tri ležiace telá. Podľa CNN ide o tie isté telá, ktoré zachytil aj iný videozáznam z 1. apríla – keď sa do mesta po stiahnutí Rusov vrátila ukrajinská armáda – a aj družicové snímky americkej spoločnosti Maxar Technologies z 18. mája.

Na ďalšom videu z dronu z 13. marca, ktoré získala CNN, vidno taktiež ruské vojenské vozidlo idúce smerom k telám ležiacim na ulici.

Záznam z 12. marca zachytáva viacerých ruských vojakov stojacich pri vojenskom vozidle odstavenom na ulici neďaleko ležiacich tiel.

CNN požiadala ruské ministerstvo obrany, aby sa k týmto záberom vyjadrilo, ale bezprostredne nedostala odpoveď.

Ruskí predstavitelia však opakovane vyhlasujú, že podobné videá a satelitné snímky zachytávajúce mŕtvych civilistov v Buči sú sfalšované, pričom odmietajú akúkoľvek zodpovednosť Ruska za vraždenie tamojších obyvateľov. Moskva zároveň neustále popiera, že by na Ukrajine útočila na civilné ciele.

Starosta Buče Anatolij Fedorčuk minulú sobotu uviedol, že v meste sa doposiaľ našlo 412 mŕtvych tiel a mnoho z nich bolo exhumovaných z jedného masového hrobu. Niektoré telá boli spálené, na iných sa našli stopy mučenia a strelné zranenia.


Podľa Fedorčukovho vyjadrenia je už proces hľadania a exhumácie obetí ruskej okupácie takmer ukončený. Množstvo civilistov zabitých počas prítomnosti ruských vojsk hlásia aj ďalšie mestá z okolia Kyjeva.

OSN minulý týždeň uviedla, že sa príslušníkom jej misie, ktorí navštívili Buču 9. apríla, podarilo zdokumentovať 50 prípadov protizákonného zabitia civilistov, ktorí sa podľa nej mohli stať obeťami hromadných popráv a ďalších vojnových zločinov. Od začiatku ruskej vojenskej agresie na Ukrajinu už OSN zároveň overila vyše 2 300 prípadov zabitých civilistov a ďalších viac než 2 900 zranených obyvateľov.

Domov
Zdieľať
Diskusia