Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. apríla 2022, 7:29
Čas čítania 0:36
Daniel Mikolášik

Ľudia ničia brečtan na stromoch, upozorňujú štátni ochranári. Poukazujú na mnohé prípady odrezaných kmeňov

ZAUJÍMAVOSTI EKOLÓGIA PRÍRODA
Uložiť Uložené

Prípady zničeného brečtana evidujú najmä v lesoch na bratislavskej Železnej studničke a na Devínskej Kobyle.

Štátni ochranári z Malých Karpát upozorňujú ľudí, aby neničili brečtan, ktorý je v lesoch ovinutý okolo kmeňov stromov. Poukazujú na to, že brečtan nie je parazit. Vlastníci a správcovia pozemkov, ale aj návštevníci okolia Bratislavy ich totiž upozornili na ničenie stoniek brečtana popínavého prerezávaním.

Ako na Facebooku napísala Hana Strašiftáková zo Správy Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty, prípady ničenia brečtana pozorujú predovšetkým v porastoch v lesoch na bratislavskej Železnej studničke a na Devínskej Kobyle.

„Je treba povedať, že brečtan popínavý (Hedera helix) nie je parazit. Brečtan je liana a stromy využíva ako oporu pre svoj rast. Na kmene stromov sa prichytáva tzv. vzdušnými koreňmi, ktoré sa tvoria na jeho stonke. Vzdušné korene sa zachytávajú na kôre stromu a neprenikajú dovnútra kmeňa k jeho cievnym zväzkom,“ píše na sociálnej sieti.

Brečtan podľa jej slov opornej drevine neškodí a nezískava z nej žiadne živiny. Preto by ľudia nemali brečtan na stromoch rezať, prerezávať alebo ničiť a odstraňovať.

Domov
Zdieľať
Diskusia