Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
5. marca 2022, 17:30
Čas čítania 2:43
Dominik Vetrák

RECENZIA: Vikingovia – Valhalla (Netflix)

FILMY A SERIÁLY VIKINGS: VALHALLA
Uložiť Uložené

Najnovší hit Netflixu sa volá Vikings: Valhalla. Oplatí sa ho vidieť?

Po 6 sériách a 89 častiach sa pôvodný seriál Vikingovia skončil v decembri 2020. Netflix medzitým začal s tvorcami seriálu pripravovať seriálové pokračovanie, ktoré je v deji zasadené o 100 rokov neskôr.

Scenár k seriálu napísal Jeb Stuart, scenárista Die Hard či Utečenca. Noví Vikingovia sú v súčasnosti najpozeranejším seriálom na Netflixe a v dnešnej recenzii ti povieme, či právom.

Krátka odpoveď by znela, že Vikingovia stoja za pozretie. Valhalla je oveľa lepší seriál ako posledné tri-štyri série pôvodného seriálu, no zatiaľ nie je taký úderný a dobrý ako prvé dve. Netflix odsúhlasil hneď tri série nového seriálu, z ktorých každá bude mať osem epizód.

Odporúčané
RECENZIA: The Batman RECENZIA: The Batman 3. marca 2022, 13:30

Žiadna nekonečná telenovela, ale zaujímavý príbeh

Nás to zo začiatku tešilo, keďže z predošlého seriálu sa stala nekonečná telenovela. Po skončení prvej série novinky si však želáme, aby bol dlhší. Môže za to jednak fakt, že sme si ho užívali, jednak to, že príbeh sa na konci prvej série až tak dobre neuzatvorí.

Viaceré dejové línie ostanú otvorené a prvá séria sa končí takzvaným cliffhangerom, keď sa má udiať niečo dôležité, ale diváci to uvidia až v druhej sérii.

Prvá séria sa odohráva 100 rokov po skončení seriálu Vikingovia, približne v roku 1002. To je zároveň obdobie, ktoré sa symbolicky považuje za koniec éry Vikingov (nájazdy severanov na európske územia však pretrvávali aj naďalej).

V seriáli je hlavnou témou pomsta Vikingov za niečo, čo im urobili Angličania. V Anglicku teda prebieha vojna, no a v severských krajinách zase riešia náboženských fanatikov, ktorí sú na vzostupe.

Vikings
Zdroj: Netflix

Tamojší kresťanskí Vikingovia sa pokúšajú „vyčistiť“ krajinu od ľudí, ktorí veria v Odina a pôvodných severských bohov. V tomto seriáli sa na samotnú históriu zameriavať nemusíš. Vikings: Valhalla spracováva históriu fiktívnym štýlom, takže mieša skutočné historické udalosti s vymyslenými príbehmi a postavami. Slúži to na dramatizáciu deja.

Odporúčané
RECENZIA: 2. séria Vikings: Valhalla RECENZIA: 2. séria Vikings: Valhalla 16. januára 2023, 18:00

S tým problém nemáme, no nepáčilo sa nám, že tvorcovia znovu dali do príbehu mystické a fantasy prvky. Narážame na postavu nevidiaceho, zjazveného jasnovidca, ktorý mal rolu aj v pôvodnom seriáli. Historická fikcia je fajn, ale skutočne sme nepotrebovali vidieť ďalšie predvídanie budúcnosti, halucinácie a podobné nezmysly. 

Sympatické a dobre zahrané postavy

Hlavnými postavami seriálu sú Vikingovia Leif Erikson, Harald Siggurdson, Freydis Eiríksdóttir a kráľ Canute. Tých dopĺňajú aj dôležité postavy z anglického kráľovstva. Práve postavy sú zrejme to najlepšie na celej prvej sérii. Veľmi rýchlo ti prirastú k srdcu. Pomáhajú tomu dobre napísané dialógy a uveriteľné postupné vytváranie vzťahov medzi nimi. Problém sme mali akurát s postavou Freydis, ktorej charakter sa nám nezdal dostatočne prepracovaný. 

Vikings: Valhalla
Zdroj: Netflix

Na seriáli je vidieť, že ho natáčali profesionáli, po technickej stránke ide o veľmi kvalitne odvedenú prácu. Kostýmy a kulisy vyzerajú, ako keby sme sa pozerali na skutočné zábery z 11. storočia. V prvej sérii je aj dosť akčných scén, no nijaké nás neposadili na zadok tak, ako to dokázala už prvá séria originálnych Vikingov. Tá však nastavila latku veľmi vysoko, a tak sa nemusíš obávať, že by bola akcia nudná. Je jej dosť a je poriadne brutálna.

Odporúčané
2. séria Vikings: Valhalla má svojich divákov za hlupákov. Na seriál sa skvelo pozerá, ale príbeh nedáva zmysel 2. séria Vikings: Valhalla má svojich divákov za hlupákov. Na seriál sa skvelo pozerá, ale príbeh nedáva zmysel 13. januára 2023, 9:00

Aj tento seriál je plný zrady, intríg a neočakávaných zvratov, ktoré sú dobre podané. Veľmi rýchlo sa pristihneš, ako si zapínaš jednu epizódu za druhou, keďže si zvedavý, kam sa dej posunie a ktoré postavy prežijú. Vikings: Valhalla má skvelé tempo a nikdy nenudí.

Vikings
Zdroj: Netflix

Tvorcovia si vybrali charizmatických hercov, pri ktorých ti možno bude prekážať akurát ich prízvuk. Do budúcna by sme pri takýchto seriáloch veľmi uvítali, keby mohli postavy rozprávať v originálnom znení a v materinských jazykoch. 

Prvá séria nás milo prekvapila a tešíme sa na ďalšiu. Je tam však potenciál na lepší seriál s obdivuhodnejšími akčnými scénami a výraznejšími príbehmi jednotlivých postáv. Tie sú v porovnaní s celkovým dejom a vojnami Vikingov trochu nenápadné a nezaujímavé. Sledovanie Vikings: Valhalla sme si však užili. Ak máš rád drsné severské príbehy, určite daj seriálu od Netflixu šancu. Seriálu udeľujeme sedem bodov z desiatich.

P. S. Seriál podľa nás až príliš stavia Vikingov do úloh hrdinov a obetí. Podobný problém mal aj pôvodný seriál, ktorý Vikingov romantizoval a robil z nich kladné postavy, pričom v histórii figurujú ako vrahovia a násilníci. Ide však o fiktívnu verziu príbehu, takže sme ochotní to prehliadnuť. 

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia