Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. februára 2022, 7:40
Čas čítania 1:15
Adam Novosad

Rusko dnes nezaútočí na Ukrajinu, tvrdí ruský veľvyslanec pri EÚ. „Vojny v Európe sa zriedka začínajú v stredu,“ vyhlásil

Rusko dnes nezaútočí na Ukrajinu, tvrdí ruský veľvyslanec pri EÚ. „Vojny v Európe sa zriedka začínajú v stredu,“ vyhlásil
Zdroj: TASR/AP
NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT
Uložiť Uložené

Západ opakovane informoval, že ruská invázia na Ukrajinu by sa mohla uskutočniť už v stredu 16. februára.

Rusko odmietlo tvrdenia, že v stredu 16. februára podnikne vojenský útok na Ukrajinu. Ruský veľvyslanec pri Európskej únii Vladimir Čižov v rozhovore pre nemecký denník Die Welt ubezpečil verejnosť, že k žiadnej eskalácii v najbližšom období nedôjde.

„Pokiaľ ide o Rusko, môžem vás ubezpečiť, že túto stredu sa žiadny útok neuskutoční. Nedôjde k žiadnej eskalácii ani v nastávajúcom týždni, ani v ďalšom týždni, ani v nasledujúcom mesiaci,“ skonštatoval veľvyslanec. „Vojny v Európe sa zriedka začínajú v stredu,“ poznamenal Čižov.

Stredu 16. februára označili za potenciálny deň začiatku ruskej invázie Spojené štáty americké vzhľadom na pohyby a prípravy ruskej armády pri hraniciach s Ukrajinou. „Keď vznesiete obvinenia – najmä veľmi vážne obvinenia proti Rusku –, máte aj povinnosť predložiť dôkazy. Inak je to ohováranie,“ ohradil sa voči americkým tvrdeniam veľvyslanec.

ukrajina
Zdroj: TASR/AP

Rusko podľa Čižova naďalej trvá na tom, aby mu Západ poskytol garancie, ktoré krajina žiada na základe svojich bezpečnostných obáv. „Keď naši partneri konečne vypočujú naše oprávnené obavy, proces zmiernenia napätia na seba nenechá dlho čakať. Bolo by to v záujme všetkých Európanov od Lisabonu po Vladivostok, ale aj ďalších krajín sveta,“ uviedol.

Odporúčané
Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) 10. augusta 2023, 14:16

V posledných týždňoch Rusko postupne zhromaždilo pri hraniciach s Ukrajinou viac ako 100-tisíc vojakov spoločne s ťažkou technikou. Na hraniciach boli rozsiahle vojenské cvičenia, a to nielen na území Ruska, ale aj na území susedného Bieloruska. Podľa Kremľa však časť vojsk cvičenia dokončila a po manévroch sa vracajú na svoje domovské základne.

Americký prezident Joe Biden v reakcii na ruské tvrdenia o sťahovaní vojakov vyhlásil, že návrat vojsk z hraníc na domovské základne musia USA overiť, píše BBC„Naši analytici indikujú, že naďalej zostávajú vo veľmi nebezpečnej pozícii,“ povedal Biden s tým, že ruský útok na Ukrajinu je stále veľmi reálny a doplatili by naň najmä vojaci, ale aj civilisti.

Podľa Bidena by útok znamenal stratu obrovského množstva ľudských životov, ale momentálne aj naďalej verí, že sa konflikt podarí v blízkej budúcnosti vyriešiť diplomatickou cestou.

Domov
Zdieľať
Diskusia