Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. februára 2022, 9:17
Čas čítania 0:59
Viktor Kniš

Finančná správa si počkala na Slovákov, ktorí boli vo veľkom tankovať v Poľsku. Upozornila na vysoké pokuty

NEWS DPH POHONNÉ HMOTY POĽSKO
Uložiť Uložené

Ak si Slovák z Poľska okrem plnej nádrže donesie pohonné hmoty aj v kanistri s objemom viac ako 10 litrov, má voči finančnej správe ďalšie povinnosti.

Finančná správa vykonávala počas víkendu náhodné kontroly na hranici s Poľskom. Slovákov vracajúcich sa z lacných nákupov zastavovali a kontrolovali im obsah kufrov. Upozornila na to televízia Markíza. Podľa úradu ide o bežné kontroly, ktoré vykonávali aj pred vypuknutím tankovacieho turizmu.

V tejto súvislosti finančná správa upozorňuje na povinnosť podať daňové priznanie, ak si Slováci prinesú z Poľska okrem plnej nádrže v aute aj plný kanister s objemom viac ako 10 litrov. V takom prípade treba zaplatiť spotrebnú daň. TV Markíza upozorňuje, že pri dnešných cenách pohonných hmôt dokážu Slováci ušetriť na jednom tankovaní takmer 20 eur. 

Finančná správa rozdávala aj letáky a ľudí upozorňovala, že za nepodanie priznania hrozia vysoké pokuty až do výšky niekoľko tisíc eur. „Za nepodanie daňového priznania v ustanovenej lehote zákonom hrozí fyzickej osobe pokuta od 30 do 16 000 eur. V prípade nepreukázania pôvodu alebo spôsobu nadobudnutia minerálneho oleja u nej zisteného hrozí fyzickej osobe pokuta od 100 do 100 000 eur, v blokovom konaní je colný úrad oprávnený uložiť pokutu až do výšky 165 eur,“ uzavrela hovorkyňa.

Od 1. februára začala v Poľsku platiť nulová DPH na potraviny. Refresher sa bol za hranicou pozrieť a v reportáži sa dozvieš, čo Slováci v Poľsku do preplnených vozíkov nakupovali. 

Na väčšinu potravín s výnimkou luxusných tovarov platí v Poľsku DPH vo výške 5 %, ktorá sa na šesť mesiacov zníži na nulu. To podľa premiéra Mateusza Morawieckeho zaťaží rozpočet sumou v prepočte 1,54 miliardy eur.

Slovensko znižovanie daní na potraviny a pohonné hmoty neplánuje. 

Domov
Zdieľať
Diskusia