Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan upozornil, že závery poľského úradu týkajúce sa kontroly potravín vyrábaných v Poľsku sú mimoriadne závažné.
Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan upozorňuje na kvalitu potravín z Poľska. Odvoláva sa na závery najvyššieho kontrolného úradu, ktorý skonštatoval, že poľské potraviny sú najnebezpečnejšie v rámci celej EÚ. Vlčan upozornil, že závery poľského úradu týkajúce sa kontroly potravín vyrábaných v Poľsku sú mimoriadne závažné.
„Závery potvrdzujú, že v prípade Poľska zrejme ide o systémový problém. Ide o kontrolu rozloženú medzi tri autority, a preto aj štatistiky, ktoré máme, potvrdzujú, že z Poľska prichádzajú najčastejšie potraviny, ktoré vykazujú nejaké pochybenia alebo sú nebezpečné,“ vyhlásil Vlčan.
Refresher sa bol pozrieť za poľskými hranicami, ako Slováci nakupujú lacné potraviny v preplnených košíkoch a vo veľkom tankujú lacné pohonné hmoty. Reportáž nájdeš v tomto článku.
Zvážte nákupy potravín v Poľsku
Na základe situácie vyzval šéf rezortu verejnosť, aby zvážila nakupovanie potravín v Poľsku aj v kontexte dnešných dní, keď sa oplatí za lacnejším tovarom vycestovať desiatky kilometrov, keďže severný sused Slovenska výrazne znížil DPH na potraviny a pohonné hmoty. Poľské potraviny dovážané na Slovensko budú kontrolovať intenzívnejšie.
„Samozrejme, to, čo je v našej kompetencii, urobíme. Zvýšime intenzitu kontrol potravín dovážaných z Poľska. Nemôžeme robiť kontroly na hraniciach, lebo to by bolo v rozpore s európskym právom, išlo by o obmedzovanie voľného pohybu tovaru. Zvýšime však kontrolu dovážaných potravín v prihraničných oblastiach,“ hovoril Vlčan.
Minister v tejto záležitosti kontaktoval ministra vnútra Romana Mikulca a bude kontaktovať aj ministra financií Igora Matoviča, aby vyčlenili personálne a finančné zdroje na to, aby vykonávali osemnásobne viac kontrol.
Zamerajú sa na nekvalitnú hydinu
Riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš dostane na stôl požiadavku, aby oveľa intenzívnejšie kontrolovali aj hydinové mäso dovážané na Slovensko z Poľska.
To najviac vykazuje známky porušenia a končí vo veľkých množstvách hlavne v zariadeniach verejného stravovania.
„Mrzí ma to, že slovenskí výrobcovia vyrábajú za prísnejších hygienických štandardov, sú pravidelne kontrolovaní našou úradnou kontrolou potravín, ale nie sú natoľko konkurencieschopní. Máme na pultoch množstvo poľského hydinového mäsa a bola by som rada, ak by hygienické štandardy a požiadavky na bezpečnosť spĺňali aj tieto produkty. Aby nekonkurovali len svojou cenou našim kvalitným slovenským výrobkom,“ povedala členka výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jarmila Halgašová zo SaS.