Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. januára 2022, 12:30
Čas čítania 4:59
Viktor Kniš

Epidemiologička Bražinová: Na povinné očkovanie je už pri omikrone neskoro (Rozhovor)

REFRESHER KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Alexandra Bražinová tvrdí, že štvrtá vlna koronavírusu zasiahne Slovensko už o niekoľko dní. Očakáva preplnené nemocnice, ktoré opäť nebudú môcť poskytovať bežnú zdravotnú starostlivosť.

Epidemiologička Alexandra Bražinová tvrdí, že štvrtá vlna koronavírusu príde na Slovensko už čoskoro. Prednostka Ústavu epidemiológie LF UK v Bratislave očakáva opätovné preplnenie nemocníc a výpadok základných služieb, dopravy či zásobovania, pretože v karanténe bude postupne veľmi veľa ľudí. 

„V momentálnej omikron vlne je už toho málo, čo môže urobiť štát pre ľudí, aby ich ochránil. Šíreniu sa plošnými opatreniami účinne brániť nedá,“ upozorňuje Bražinová v rozhovore pre Refresher. 

S odborníčkou sme sa porozprávali o tom, ako sa podľa nej bude koronavírus na Slovensku vyvíjať v dlhodobom horizonte. Podľa nej je pravdepodobné, že sa usídli podobne ako chrípka a zároveň zoslabne. Epidemiologička zatiaľ nevie odhadnúť, či sa budeme musieť preočkovať aj štvrtou dávkou, momentálne však nevidí riešenie v povinnom očkovaní konkrétnych skupín obyvateľstva.

Omikron je vysoko infekčný, primárne zasiahne tých, čo nie sú chránení imunitou po očkovaní či prekonaní. Tí, ak sa dôsledne nebudú chrániť vyhýbaním sa kontaktu s inými ľuďmi, sa rýchlo a ľahko infikujú. (epidemiologička Alexandra Bražinová)

Refresher mapuje pandémiu koronavírusu v tomto vlákne. Ak sa zaujímaš o aktuálny vývoj v súvislosti so štvrtou vlnou, môžeš nás podporiť vstupom do klubu Refresher+. Predplatiteľom prinášame ešte podrobnejšie informácie, rozhovory a analýzy. 

Bražinová
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer


Viete dnes povedať, kde sa Slovensko nachádza v rámci štvrtej vlny? Zatiaľ sa zdá, že sme svedkami akéhosi ticha pred búrkou.

Oproti viacerým krajinám, ktoré už prechádzajú omikron vlnou, my sme oneskorení, ale už vidíme jej vzostup aj u nás. Z analýzy pozitívnych PCR vzoriek vieme, že omikron už prevláda a vytláča doteraz dominantný delta variant.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

Omikron je vysoko infekčný, primárne zasiahne tých, čo nie sú chránení imunitou po očkovaní či prekonaní. Tí, ak sa dôsledne nebudú chrániť vyhýbaním sa kontaktu s inými ľuďmi, prípadne dôsledným nosením respirátora, sa rýchlo a ľahko infikujú. V omikron vlne sú však časté aj reinfekcie tých, čo už covid-19 mali, a infekcie u očkovaných.


S akým scenárom pracujete? Kedy by sme mali pocítiť vrchol štvrtej vlny? Zdá sa, že západné krajiny ňou už prechádzajú alebo ju majú už za sebou.

V najbližších dňoch a týždňoch bude pre to naraz veľký počet infikovaných. Znamená to, že môžu vypadávať základné služby, ako obchody, doprava, zásobovanie, keďže bude veľa ľudí v karanténe. Dokonca dnes už vieme, že pri omikrone nejde o jeden variant, ale zatiaľ sú pozorované tri. U nás zatiaľ prevláda BA.1., v západnej Európe BA.2. Čo to presne znamená pre šírenie, zatiaľ nevieme odhadnúť.   

Prečo sa v každej vlne začínajú ohniská na rovnakých miestach – na Orave a severovýchode Slovenska? 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 109460 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo vypukli ohniská novej vlny na rovnakých miestach ako v minulom roku.
  • Aká silná bude štvrtá vlna.
  • Ako to bude vyzerať počas najbližších týždňov v slovenských nemocniciach.
  • Či sú opatrenia nastavené správne. 
  • Ako sa bude koronavírus vyvíjať z dlhodobého hľadiska. 
Domov
Zdieľať
Diskusia