Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. januára 2022, 14:42
Čas čítania 0:34
Jakub Paulík TASR

Ukrajinu masívne napadli hekeri. Ľudia sa vraj majú „báť a očakávať to najhoršie“

Ukrajinu masívne napadli hekeri. Ľudia sa vraj majú „báť a očakávať to najhoršie“
Zdroj: Pixabay/B_A/na voľné použitie (ilustračná fotografia)
NEWS KYBERNETICKÝ ÚTOK UKRAJINA
Uložiť Uložené

EÚ vyzvala členské vlády, aby pri pomoci Ukrajine spolupracovali.

V noci na piatok Ukrajina čelila obrovskému kybernetickému útoku na weby vládnych inštitúcií. Hovorca rezortu diplomacie nechce zatiaľ z útoku nikoho obviňovať, ale tvrdí, že podobné zásahy v minulosti prišli z Ruska. 

Na napadnuté servery hekeri vložili výhražný text, v ktorom písali, že návštevníkom unikli údaje a majú sa „báť a očakávať to najhoršie“. Podľa Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) však neprišlo úniku žiadnych osobných údajov.

Odporúčané
Etický hacker: Na dark webe si niekto objedná vraždu, ale keď mu len vezmú peniaze, kam sa pôjde sťažovať? Na políciu? (Rozhovor) Etický hacker: Na dark webe si niekto objedná vraždu, ale keď mu len vezmú peniaze, kam sa pôjde sťažovať? Na políciu? (Rozhovor) 19. decembra 2021, 14:30

Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell vyhlásil, že EÚ mobilizuje „všetky svoje zdroje“ na pomoc Ukrajine. Členské štáty vyzval na spoluprácu a útok voči Ukrajine označil za „hodný odsúdenia“.

Uviedol tiež, že aktivovali európsku kybernetickú jednotku rýchlej reakcie. Veľvyslanci členských krajín sa v súvislosti s kybernetickým útokom stretnú na naliehavom zasadnutí Politického a bezpečnostného výboru EÚ. Josep Borrell povedal, že zatiaľ nechce „na nikoho ukazovať prstom“, no vie si predstaviť, kto za útokom stojí.

Domov
Zdieľať
Diskusia