Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
5. januára 2022, 9:55
Čas čítania 0:49
Eduard Starkbauer

Podľa WHO spôsobuje omikron miernejší priebeh. Namiesto pľúc napáda hornú časť dýchacieho traktu

NEWS OMIKRON
Uložiť Uložené

Variant sa šíri rýchlejšie ako jeho predchodcovia. Väčšina pacientov však má podľa Svetovej zdravotníckej organizácie mierny priebeh ochorenia.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) potvrdila, že poznatky o variante omikron nasvedčujú, že je viac nákazlivý, ale má miernejšie následky. Dôvodom je podľa informácií Al Jazeery predovšetkým fakt, že omikron nenapáda primárne pľúca, ale skôr iné súčasti dýchacieho traktu.

Manažér výskumu WHO a epidemiológ Abdi Mahamud na tlačovej konferencii v Ženeve povedal, že „čoraz viac štúdií potvrdzuje, že omikron pôsobí najmä v horných dýchacích cestách. Ide o rozdiel oproti predošlým variantom, ktoré spôsobovali často závažný zápal pľúc“.

Omikron Koronavírus
Zdroj: Paris Review/Pxhere/Tmaximumge

Al Jazeera v tejto súvislosti poukazuje na americko-japonskú štúdiu, ktorá v prípade hlodavcov infikovaných variantom omikron zistila menšie poškodenie pľúc, stratu hmotnosti aj celkovú úmrtnosť v porovnaní s deltou. 

Britský lekár Amir Khan potvrdzuje nižšiu úmrtnosť na omikron, avšak varuje pred bezprecedentne rýchlym nárastom počtu infikovaných. „To, že má variant miernejší priebeh, začína byť široko akceptovaný fakt. Avšak nárast prípadov nakazených bude viesť k väčšiemu počtu hospitalizácií, ktoré spôsobia tlak na zdravotnícky personál a jeho karanténu.“

Test PCR
Zdroj: Unsplash/Maskmedicare Shop

Abdi Mahamud z WHO predpokladá, že omikron sa v mnohých krajinách stane dominantným variantom v priebehu niekoľkých týždňov. Otázku, či bude treba na omikron samostatnú vakcínu, považuje za predčasnú.

Odporúčané
Rozmýšľaš nad 3. dávkou? Tu je praktický návod na posilňujúcu dávku proti koronavírusu Rozmýšľaš nad 3. dávkou? Tu je praktický návod na posilňujúcu dávku proti koronavírusu 23. decembra 2021, 14:30

V utorok dosiahol počet nakazených covidom-19 historický rekord, keď celosvetovo prekonal 2 milióny prípadov, pričom len v USA za jeden deň identifikovali viac ako milión pozitívnych.

Domov
Zdieľať
Diskusia