Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Správca zálohového systému. 
3. januára 2022, 9:05
Čas čítania 2:23
Sponzorovaný obsah

Nestláčaj, nekrč a najmä nezahadzuj. Takto sa od 1. januára zálohujú plastové fľaše a plechovky

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Pozri sa, ako sa po novom zálohuje.

Nový rok priniesol na Slovensko dôležitú zmenu – plastové fľaše a plechovky od nápojov sa zálohujú. A tak za každú plastovú fľašu a plechovku, ktorú vrátiš do obchodu, dostaneš 15 eurocentov. Čo to prakticky znamená? Začneme odpoveďou na častú otázku. Prečo sa vlastne na Slovensku zálohovanie zaviedlo, keď máme možnosť triediť odpad do farebných nádob? Odpoveď je jednoduchá. Pomocou triedeného zberu sa nám darí vyzbierať len 60 percent plastových obalov a zvyšok končí pohodený v prírode.

Slovensko zálohuje
Zdroj: Slovensko zálohuje

Avšak zálohový systém je osvedčený spôsob, ako vyzbierať minimálne 90 percent všetkých plastových fliaš a plechoviek, recyklovať ich a materiál použiť pri výrobe nových obalov. Máme teda konečne možnosť zapojiť sa do boja s voľne pohodeným odpadom a šetriť prírodné zdroje. Skúsenosti z úspešných európskych zálohových systémov potvrdzujú, že zavedenie zálohovania mení prístup spotrebiteľov k odpadom z obalov a motivuje ich k zodpovednejšiemu správaniu.

Ako to funguje?

Zálohujú sa nápojové obaly s objemom 0,1 litra až 3 litre. Všetky zálohované nápojové obaly sú označené symbolom Z s nápisom ZÁLOHOVANÉ, len za tie dostaneš v obchode 15 eurocentov. Môže sa stať, že spočiatku nájdeš na trhu fľaše so symbolom Z aj bez neho, ale toto obdobie potrvá maximálne do 30. júna 2022. Obaly bez symbolu Z odnes do žltého kontajnera na triedený zber, tak ako si to robil doteraz.

Keď si kúpiš nápoj v zálohovanej fľaši alebo plechovke, zaplatíš okrem ceny nápoja aj záloh 15 eurocentov. Keď potom plechovku alebo plastovú fľašu vrátiš do predajne, dostaneš 15 eurocentov za každý obal naspäť, takže ak donesieš balenie minerálok, čiže 6 fliaš, dostaneš naspäť 90 centov.

Slovensko zálohuje
Zdroj: Slovensko zálohuje

Vráť ich v pôvodnom, nestlačenom tvare

Plechovky ani fľaše nestláčaj, pri vrátení musia byť v pôvodnom tvare a mať čitateľný čiarový kód. Väčšie predajne majú pri vstupe zálohomaty, do ktorých vrátiš zálohovaný obal, následne automaticky prebehne jeho kontrola a zálohomat ti vytlačí potvrdenie o vrátení výšky zálohu. Menšie predajne však zálohomat mať nemusia. Tam vrátiš obal pri pokladni, predavačka ho naskenuje ručne a vytlačí ti potvrdenie na vrátenie zálohu.

Potvrdenie môžeš využiť buď ako zľavový kupón pri nákupe, teda výšku zálohu ti odčítajú z ceny nákupu, alebo si môžeš vypýtať naspäť hotovosť. Veľmi malé predajne potravín zapojené do zálohového systému majú výnimku, že nemusia vracať hotovosť, ale poskytnú len zľavu z nákupu. Zľavu si môžeš uplatniť len v tom obchode, v ktorom si obaly vrátil. Avšak zálohovaný nápojový obal môžeš vrátiť do ktorejkoľvek predajne zapojenej do zálohového systému, nielen do tej, kde si ho kúpil.

A čo s inými obalmi?

Na trhu sa môžeš stretnúť aj s inými ako zálohovanými plastovými fľašami a plechovkami. Tie sa zbierajú cez triedený zber ako doteraz a patria do žltej odbernej nádoby. Do obchodu za 15 eurocentov vraciaš len tie nápojové obaly, ktoré majú na sebe symbol Z – ZÁLOHOVANÉ.

plastová fľaša
Zdroj: Pexels/Steve Johnson /volně k užití

Dôležité fakty o zálohovom systéme:

• začal fungovať 1. januára 2022;

• zálohujú sa všetky plastové a kovové nápojové obaly od 0,1 litra do 3 litrov s výnimkou mlieka, nápojov s obsahom mlieka, sirupov a tvrdého alkoholu;

• zálohované obaly majú na etikete veľké Z v recyklačných šípkach a text ZÁLOHOVANÉ; 

• výška zálohu je jednotná pre plastové fľaše aj plechovky – 15 eurocentov;

• spotrebiteľ pri kúpe nápoja zaplatí záloh 15 eurocentov, bude uvedený na cenovke alebo výveske oddelene;

• záloh dostane spotrebiteľ späť po vrátení nápojových obalov na odberné miesto, výška zálohu teda nemá vplyv na cenu nápojov;

• nápoje sa vracajú do odberného automatu – zálohomatu – vo väčšom obchode alebo v prípade menších potravín pri pokladni, kde sa načítajú cez ručný skener;

• do zálohového systému je zaregistrovaných viac ako 2 000 odberných miest, z toho viac ako 1 000 malých predajní po celom Slovensku, ktoré budú odoberať obaly dobrovoľne.

viac informácií nájdeš tu
Domov
Zdieľať
Diskusia