hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Podnikanie

Eset, Vacuumlabs, HB Reavis alebo Berlin Brands Group. Ako hľadajú talenty úspešné slovenské spoločnosti?

Dobrá firemná kultúra dokáže prilákať nové talenty a zároveň vytvoriť prostredie, ktoré motivuje k najlepším výsledkom.

Martina Havranová
13. 12. 2021 9:30 Čas čítania: 11:37
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Podnikanie
0
Martina Havranová
13. 12. 2021 9:30
Čas čítania: 11:37

Eset, Vacuumlabs, HB Reavis alebo Berlin Brands Group. Ako hľadajú talenty úspešné slovenské spoločnosti?

Dobrá firemná kultúra dokáže prilákať nové talenty a zároveň vytvoriť prostredie, ktoré motivuje k najlepším výsledkom.

Martina Havranová
13. december 2021, 9:30
Čas čítania: 11:37
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Sleduj Disrupter, nech ti nič neujde z podnikateľského sveta:
disruptersk na Instagrame
Disrupter SK na LinkedIn

Prostredie, kultúra spoločnosti a pracovné benefity sa stali dôležitým faktorom, ak ide o výber firmy, pre ktorú by sme chceli pracovať. V ankete, ktorú sme spustili na instagramovom účte Refresheru, sme sa pýtali, súčasťou ktorej slovenskej spoločnosti by ste sa chceli stať. Najčastejšie menovaným bol Eset, úspešné startupy ako Slido a párkrát sa opakovali aj spoločnosti IBM alebo Samsung. Niekoľko z opýtaných by sa dokonca rado pridalo aj k tímu Refresheru.

 

Za skutočne zaujímavé pracovné benefity na prvom mieste respondenti považujú príspevky na dovolenku, za nimi skončila možnosť pracovať z domu, treťou bola možnosť ďalšieho vzdelávania sa a štvrtým boli pravidelné teambuildingy. Často opakovanými boli aj finančné bonusy, ale i dohliadanie na rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom. V ďalšej otázke až 79 % z vás uviedlo, že dôležité je napredovanie v práci a ďalšie vzdelávanie sa vo svojom odbore. 

 

Úspešná spoločnosť nepochybne stojí na talentovaných ľuďoch, ktorých náležite odmeňuje. My sme vyspovedali štyri slovenské spoločnosti so svetovým úspechom. Zaujímali sme sa o to, ako a kde hľadajú nové talenty, na akých hodnotách stojí ich firemná kultúra a aké nadštandardné benefity ponúkajú svojim zamestnancom. Na záver sme sa rozhodli odkryť aj interné fungovanie Refresheru. 

 

Branislav Bereň, HR Business Partner a Group Talent Acquisition Lead spoločnosti HB Reavis.
Branislav Bereň, HR Business Partner a Group Talent Acquisition Lead spoločnosti HB Reavis. Zdroj: HB Reavis

 

HB Reavis

 

HB Reavis je developerská spoločnosť, ktorá pôsobí v šiestich krajinách a kontinuálne hľadá nové talenty na trhu. Podľa slov jej HR Business Partnera a Group Talent Acquisition lídra Branislava Bereňa však samotný proces hľadania prispôsobujú lokalite. „Iné veci fungujú v Bratislave a iné v Londýne. Vo všeobecnosti sa však proces hľadania nových zamestnancov v porovnaní s minulosťou výrazne zmenil. Kedysi stačilo zverejniť ponuky na lokálnom pracovnom portáli, Linkedine alebo našej stránke. Prihlásilo sa nám niekoľko uchádzačov a z nich sme si vybrali,“ vysvetľuje.

Spoločnosť zmenila stratégiu a vytvorila niekoľko úspešných mechanizmov, ako zaujať potenciálnych kandidátov a obsadiť pracovné pozície. „Veľa pracujeme s Referral programom, ktorý funguje na odporúčaní interných zamestnancov. Najlepšou cestou v súčasnosti je dlhodobo si mapovať trh, vytvárať connections a vzťahy s pasívnymi kandidátmi a v prípade novej pozície osloviť talentovaných ľudí priamo. Máme silnú značku, a tak pracovné ponuky aj na seniorské pozície zverejňujeme na našich sociálnych sieťach. Mnoho ponúk zaujme vďaka projektom, na ktorých robíme. A nimi často oslovíme aj kandidátov, ktorí si aktívne nehľadajú prácu,“ pokračuje. 

 

Očakáva sa, že každý zamestnanec si v podstate sám určuje vývoj svojej kariéry a nadriadení manažéri mu pomáhajú skôr mentoringovým a koučingovým prístupom než direktívnym riadením.

 

 

Okrem hľadania talentov mimo firmy sa HB Reavis snaží aj o to, aby sa na seniorské pozície dostávali ľudia z interného prostredia. „Vytvorili sme program, kde pracujeme s interným talentom. V rámci nášho Personal Leadership programu podporujeme profesionálny rozvoj zamestnancov, a to najmä prostredníctvom nastavovania biznisových a osobných rozvojových cieľov. Očakáva sa, že každý zamestnanec si v podstate sám určuje vývoj svojej kariéry a nadriadení manažéri mu pomáhajú skôr mentoringovým a koučingovým prístupom než direktívnym riadením,“ vysvetľuje. Spoločnosť má nastavených aj niekoľko mechanizmov, ktoré podporujú prechod ľudí z juniorských pozícií na seniorské pozície.

 

V prvých kolách prijímacích pohovorov v spoločnosti ide najmä o snahu nájsť prepojenie medzi firemnými hodnotami, požiadavkami a tým, čo ponúka kandidát. Nejde teda o formálne pohovory, ale skôr o rozhovory, počas ktorých s kandidátmi HR kolegovia komunikujú vo veci pripravovaných projektov. „Snažíme sa zistiť aj to, či uchádzač zapadne do kolektívu a našej dynamickej firemnej kultúry, a v niektorých prípadoch si otestujeme jeho odborné zručnosti,“ pokračuje Branislav Bereň.

V procese rozhodovania je dôležitý aj čas, a preto sa spoločnosť snaží vyjadriť – či už kladne, alebo záporne – čím skôr. „Ak by sme proces príliš naťahovali, môže sa nám stať, že o kandidáta prídeme len preto, že iná spoločnosť sa s ním dohodla na spolupráci skôr,“ dodáva. 

 

Práca v rastúcej spoločnosti s globálnym potenciálom, pochopiteľne, prináša aj množstvo pracovných benefitov, ktoré HB Reavis rozdeľuje do troch kategórií. Jednou je Individual Well-Being, druhou Flexible Workspace Experience a poslednou je Personal Flexibility. Zamestnanci majú k dispozícii ročný rozpočet, ktorý môžu využiť podľa svojich preferencií či už na vzdelanie, šport, relax, cestovanie, alebo iné. „Naši zamestnanci majú priamo v našom officee k dispozícii masáže počas celého pracovného času. Ráno môžu začať funkčným tréningom, jogou alebo cvičením na chrbát v našom ‚joga roome‘. Ďalším zaujímavým benefitom je aj životné poistenie, ktoré financuje spoločnosť HB Reavis,“ vysvetľuje Branislav Bereň.

 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
PRIDAJ SA K PREDPLATITEĽOM UŽ MÁM PREDPLATNÉ: PRIHLÁSIŤ SA
alebo Odomkni článok cez SMS
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 107326 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako vyzerajú pohovory v spoločnosti Eset, Vacuumlabs alebo BBG.
  • V ktorej slovenskej spoločnosti majú zamestnanci k dispozícii zdravé raňajky, desiate, obedy aj olovranty zadarmo.
  • Ktorá firma má v rámci priestorov kancelárií brezový hájik.
  • Aké finančné bonusy dostávajú zamestnanci úspešných slovenských spoločností.
  • Aké benefity majú zamestnanci Refresheru.

Upozorniť na chybu - ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Náhľadový obrázok: Refresher/Matej Hlavanda
NAHOR
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy Podnikanie
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Späť
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac