hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Podnikanie

Prieskum: Slováci sú čoraz chudobnejší. Stúpa počet ľudí, ktorí si môžu dovoliť len najlacnejšie potraviny a oblečenie

Vyplýva to z prieskumu spoločnosti KRUK.

TASR
8. 11. 2022 17:09 Čas čítania: 1:36
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Sleduj Disrupter, nech ti nič neujde z podnikateľského sveta:
disruptersk na Instagrame
Disrupter SK na LinkedIn
Podnikanie
0
TASR
8. 11. 2022 17:09
Čas čítania: 1:36

Prieskum: Slováci sú čoraz chudobnejší. Stúpa počet ľudí, ktorí si môžu dovoliť len najlacnejšie potraviny a oblečenie

Vyplýva to z prieskumu spoločnosti KRUK.

TASR
8. november 2022, 17:09
Čas čítania: 1:36
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok

Podiel slovenských domácností, ktorým mesačný rozpočet vystačí len na najlacnejšie potraviny a oblečenie, sa medziročne zvýšil z 22 % na 27 %. Na základe svojho prieskumu o tom v utorok informovala spoločnosť KRUK Česká a Slovenská republika, ktorá sa zameriava na správu pohľadávok, teda právnych nárokov.

 

Doplnila, že 51 % slovenských domácností má dostatok peňazí na pokrytie základných potrieb aj závažnejších výdavkov a dokáže ušetriť.

 

Pred rokom sa však v rovnakej finančnej situácii nachádzalo 66 % slovenských rodín.

Chudobní sú ešte chudobnejší

Klesol aj podiel Slovákov, ktorí majú vyrovnaný rozpočet a dosť peňazí na všetko, čo potrebujú. V súčasnosti takto hodnotí svoju finančnú situáciu 13 % respondentov prieskumu, zatiaľ čo minulý rok išlo o 21 % slovenských domácností. Ďalší pokles nastal v skupine respondentov, ktorí majú dostatok peňazí na pokrytie základných potrieb a na väčšie výdavky si sporia, a to na 37 % z vlaňajších 43 %.

 

„Ukazuje sa, že nepriaznivá ekonomická situácia sprevádzaná vysokou infláciou a výrazným nárastom cien energií sa dotýka nielen najchudobnejších slovenských rodín, ale aj domácností, ktoré svoju finančnú situáciu hodnotia ako dobrú, či dokonca veľmi dobrú. Žiaľ, najviac sa zvýšil podiel slovenských domácností, ktoré hospodária s peniazmi na hrane a rozhodne si ich nemôžu odkladať na neplánované výdavky,“ upozorňuje generálna riaditeľka spoločnosti Jaroslava Palendalová.

 

Zvýšil sa aj podiel respondentov dopytovania, ktorí majú peniaze len na najlacnejšie potraviny a nemôžu si kúpiť ani najlacnejšie oblečenie, a to na 13 % z 8 %. O tri percentuálne body na 8 % sa zvýšil počet domácností, ktorých príjem nestačí ani na najlacnejšie potraviny a oblečenie.

 

Okrem nezamestnaných majú finančné problémy aj dôchodcovia a rodičia na rodičovskej dovolenke, ide o 59 %, respektíve 56 % respondentov, vyčíslila spoločnosť. Ako veľmi dobrú hodnotia svoju finančnú situáciu najmä zamestnanci v odbore informačných technológií a telekomunikácií, ako aj pracovníci v školstve, vo vede a výskume.

Finančná situácia ľudí je v jednotlivých krajoch rozdielna

S rodinným hospodárením sú najviac spokojní obyvatelia Bratislavského kraja, kde má 27 % respondentov dostatok peňazí na bežné výdavky aj sporenie alebo žije v hojnosti.

 

Nedostatkom financií, naopak, trpia obyvatelia Trnavského kraja, v ktorom 57 % domácností nakupuje len najlacnejšie potraviny a oblečenie a často im rozpočet nestačí ani na tieto základné potreby.

 

Situácia v Košickom kraji je o trochu lepšia, uviedla firma.

 

„So svojou finančnou situáciou sú spokojní najmä vysokoškoláci a ľudia vo veku 18 až 24 rokov, naopak, najmenej spokojní sú ľudia so základným vzdelaním bez maturity. Problémy pri vychádzaní s rodinným rozpočtom majú viac ženy a najmä ľudia starší ako 45 rokov,“ dodáva generálna riaditeľka spoločnosti.

Anketa:Zobraziť výsledky >Skryť výsledky >
Pociťuješ zdražovanie aj ty?
ÁnoNieHlasovať
Áno92%
214 Hlasov
Nie8%
18 Hlasov
Upozorniť na chybu - ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Náhľadový obrázok: TASR/AP
NAHOR
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy Podnikanie
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac