Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. júna 2013, 16:55
Čas čítania 0:00
Gabor Boros

Technológia, Zábava a Dizajn na TEDxBratislava po štvrtýkrát

REFRESHER
Uložiť Uložené

TEDx Bratislava sa po štvrtýkrát uskutoční v novej budove SND už o pár týždňov. Organizátori oznámili 14 rečníkov, pripravujú niekoľko prekvapení a posledné lístky sú ešte v predaji. TED začal ako jednorázový event v roku 1984 v Monterey v Kalifor

Technológia, Zábava a Dizajn na TEDxBratislava po štvrtýkrát


TEDxBratislava sa po štvrtýkrát uskutoční v novej budove SND už o pár týždňov. Organizátori oznámili 14 rečníkov, pripravujú niekoľko prekvapení a posledné lístky sú ešte v predaji. TED začal ako jednorázový event v roku 1984 v Monterey v Kalifornii a zo začiatku sa zameriaval hlavne na technológie, zábavný priemysel a dizajn (Technology, Entertainment & Design). Od roku 1990 sa TED konferenica koná každoročne v Long Beach a od roku 2014 sa presúva do Vancouveru. Konferencia je zameraná na širokú škálu tém – rečníci pôsobia v najrôznejších oblastiach života ako je umenie, veda, technológie, šport, dizajn, vzdelávanie, humanitárna pomoc, psychológia a veľa ďalších - je však podmienkou, aby boli výnimoční v tom, čo robia. Každá prednáška trvá maximálne 18 minút a medzi jednotlivými blokmi prebiehajú zaujímavé sprievodné aktivity.

TED – Technology, Entertainment and Design (Technológia, Zábava a Dizajn)

TEDx - nezávisle organizovaná lokálna verzia konferencie TED s heslom: 

“Myšlienky hodné šírenia.”

Rečníkmi na TED-e boli aj Bill Clinton, Bill Gates, zakladtelia Google, Larry Page a Sergey Brin a mnohí držitelia Nobelovej ceny. Po uskutočnení konferencie sú všetky “TED talk-y“ prístupné online - vyše 1400 prednášok na www.ted.com alebo na YouTubeovom kanáli. Tieto videá majú už vyše miliardy zhliadnutí, čo svedčí o stále rastúcom globálnom publiku. 

 

TED vs. TEDx

V roku 2009 dal TED k dispozícií licenciu na organizáciu nezávislých eventov TEDx, kde “x” predstavuje ich lokálny charakter. Držitelia licencie môžu (jednotlivci, školy, neformálne skupiny, občianske združenia a v podstate ktokoľvek) organizovať podujatia pod touto značnou kdekoľvek na svete. Licencie sú bezplatné, ale event musí spĺňať podmienky TED-u. Organizátori ako ani rečníci nemajú nárok na honorár. Na konci roka 2012 dosiahol počet nezávislých TED akcií hranicu 5000, konajúc sa v 1200 mestách v 133 krajinách sveta. V priemere sa celosvetovo konajú tri TEDx konferencie denne.

Technológia, Zábava a Dizajn na TEDxBratislava po štvrtýkrát

TEDxBratislava ponúka návštevníkom nevšedný celodenný zážitok. Unikátny formát krátkych “talk-ov” nadchýňa naše publikum čoraz viac. Počas minulých rokov dala táto konferencia priestor farmárovi, horolezcovi, fotografke, biológovi, mímovi, cestovateľom, podnikateľom, učiteľom a ďalším, ktorí vo svojom obore dokázali niečo výnimočné alebo stoja za jedinečným činom či nápadom.


Medzi tohtoročných rečníkov TEDx Bratislava patria Robert Roth (herec), Pavol Palec Šeriš (pohybové divadlo), Jakub Ptačín (dizajn a poctivé výrobky), Steven Cave (spisovateľ), Diana Fabianová (dokumentárny film Mesiac v nás), Ivan Štefunko (podnikateľ), Ulrich Weinber (design thinking), Andrea Bučková a Mária Kmeťková (spev a harfa) a ďalší. Organizátori tiež pripravujú mnoho zaujímavých aktivít počas prestávok, ktoré sú na tejto konferencii netradične dlhé, aby mali účastníci príležitosť spoznať sa nielen medzi sebou ale tiež s rečníkmi. V deň konferencie sa budú tiež konať “viewing parties” – živé premietania, ktoré pomáhajú organizátori usporiadať komukoľvek, kto prejaví záujem.

 

Ak sa chcete dozvedieť viac, alebo si pozrieť viac videí: 

TEDx Bratislava: http://www.tedxbratislava.sk/2013/en

TEDx Bratislava Facebook: https://www.facebook.com/tedxbratislava?fref=ts

TED: http://www.ted.com

YouTube: https://www.youtube.com/user/TEDxTalks

Domov
Zdieľať
Diskusia