Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. novembra 2021, 14:25
Čas čítania 0:44
Viktor Kniš

Matovič chce znižovať daň z príjmu pre podnikateľov. Zvýši dane bohatým, od podvodníkov vraj vyberie 127 miliónov eur

NEWS DAŇOVÁ REVOLÚCIA IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

Minister financií predstavil tretiu časť svojej daňovej reformy. Prilepšiť si majú aj podnikatelia a firmy.

„Chceme, aby sa podnikateľom ľahšie dýchalo a aby usporené prostriedky mohli investovať do svojho podnikania,“ povedal Igor Matovič. V rámci tretej časti daňovej reformy navrhuje zníženie dane z príjmu pre právnické osoby na 19 %. 

Prichádza aj s návrhom na flexibilné odpisovanie majetku. „Firma si môže dodatočne znížiť základ dane až o 50 % tým, že ľubovoľne urýchli odpis produktového majetku,“ píše sa v návrhu reformy. Ušetriť by podnikatelia a firmy mali až 200 miliónov eur ročne. 

Tretím opatrením je možnosť „prelievať“ zisky z jednej firmy do druhej, ak má rovnakého majiteľa. Návrh sa nazýva skupinové zdaňovanie a umožní majiteľovi vyrovnať zisky a straty medzi jednotlivými firmami. Keď majú dve firmy zisk a tretia stratu, nemusí v dvoch platiť dane, ale môže ziskmi vyrovnať stratu v tretej. Podnikatelia by mali ušetriť až 30 miliónov ročne. 

Štvrtou novinkou je „reštauračný balík zmien“ a piatou „daň z príjmu SZČO“. Minister financií povedal, že tieto zmeny predstaví až v piatok, pretože si zaslúžia samostatnú tlačovú konferenciu.

Odporúčané
FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu 19. marca 2024, 18:00

Matovič navrhuje zohnať peniaze na tieto opatrenia cez zvyšovanie daní z dividend, zavedenie e-faktúr, zvyšovanie daní pre banky, opatrenia proti podvodom a dynamické efekty. 

Domov
Zdieľať
Diskusia