hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Podnikanie

Občas ich mali za sekretárky a pýtali si kávu. Žien v biznise je málo, chceme to zmeniť, tvrdia zakladateľky Lumus Investment

Štvorica zakladateliek vytvorila čisto dámsky investičný klub, ktorý podporuje startupy v regióne strednej a východnej Európy.

Martina Havranová
18. 11. 2021 9:30 Čas čítania: 8:27
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Podnikanie
0
Martina Havranová
18. 11. 2021 9:30
Čas čítania: 8:27

Občas ich mali za sekretárky a pýtali si kávu. Žien v biznise je málo, chceme to zmeniť, tvrdia zakladateľky Lumus Investment

Štvorica zakladateliek vytvorila čisto dámsky investičný klub, ktorý podporuje startupy v regióne strednej a východnej Európy.

Martina Havranová
18. november 2021, 9:30
Čas čítania: 8:27
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Sleduj Disrupter, nech ti nič neujde z podnikateľského sveta:
disruptersk na Instagrame
Disrupter SK na LinkedIn

Podľa správy European Woman in VC bolo v predchádzajúcom roku do startupov, ktoré založili čisto ženské kolektívy, investované len 1 % všetkých preinvestovaných peňazí. Navyše v regióne strednej a východnej Európy predstavujú ženy len 16 % zo všetkých investorov. 


Štvorica Sloveniek sa rozhodla situáciu vo finančnom segmente postupne zlepšiť v prospech žien, a tak vznikol impulz na založenie čisto ženského anjelského investičného klubu Lumus Investment.

 

Ich projekt sa zameriava na podporu startupov v úplných začiatkoch, tzv. angel investovanie. Za rok vytvorili sieť ženských investoriek, ktoré podporili tri úspešné startupy Zenoo, Houston a Bikefair. 

 

Štvorica zakladateliek Lumus Investment: Vladimíra Činčurová, Lucia Cerchlan, Terézia Jacová a Zuzana Zamborská.
Štvorica zakladateliek Lumus Investment: Vladimíra Činčurová, Lucia Cerchlan, Terézia Jacová a Zuzana Zamborská. Zdroj: Lumus Investment

 

Ako sa dala dokopy vaša štvorica a čo vás najviac motivovalo založiť Lumus Investment?Lucia Cerchlan: Nápad na založenie Lumusu vznikol, keď som žila v San Franciscu a stretla som sa so Zuzkou Zamborskou. V tom čase som pracovala pre spoločnosť Slido, ktorá expandovala zo Slovenska do USA. So Zuzkou sme sa rozprávali, prečo nepoznáme toľko ženských investoriek a čo sú vlastne bariéry toho, aby viac žien začalo investovať. 


Videli sme priestor na založenie niečoho, ako je Lumus, teda klubu, ktorý by sa zameriaval na ženské investorky v regióne strednej Európy. Momentálne okrem Lumusu pracujem aj ako Head of Research vo fintech spoločnosti v Londýne.

 

Minulý rok v marci vznikol dôležitý report, ktorý ukázal, že v regióne centrálnej Európy majú ženy podiel na investovaní len 16 %.


Zuzana Zamborská: Mám podobné zameranie ako Lucka, obe sa v rámci Lumusu špecializujeme na startupy. Sama som mnohým pomáhala expandovať, či už na európsky trh, alebo až do Ameriky.


Terézia Jacová: Pracovala som pre Neulogy Ventures, čo je fond rizikového kapitálu, ktorý v Bratislave podporoval startupy v ich ranom štádiu. Lucia a Zuzana ma oslovili s ideou vytvoriť ženský investičný klub. Kým ony pracovali na podpore startupov, ja som priniesla pohľad z opačnej strany, zo strany investorov. 


Navyše aj vo fonde, kde som pracovala, sme mali len dve ženské investorky. Oslovili ma v správnom čase, keď som sa často zaoberala otázkou, prečo je to tak.


Vladimíra Činčurová: Ja som sa pridala do tímu ako posledná. Pracovala som v coworkingoch, kde som mala na starosti aktivity určené pre startupy. Organizovala som rôzne eventy alebo súťaže. Tiež som vnímala absenciu ženských zakladateliek startupov a rovnako aj ženských investoriek. Keď sme napríklad chceli zavolať investorky do poroty, bolo ich málo. 


Momentálne pracujem v Microsofte, kde mám na starosti startupový program v Česku a na Slovensku. Snažím sa ich prepájať s akcelátormi, inkubátormi a tiež rizikovými fondmi. V Lumuse mám na starosti marketing.

 

Počet ženských investoriek v regióne strednej a východnej Európy je v pomere k mužským investorom omnoho nižší.
Počet ženských investoriek v regióne strednej a východnej Európy je v pomere k mužským investorom omnoho nižší. Zdroj: Lumus Investment


Keď ste zakladali Lumus, sledovali ste štatistiky, koľko percent investorov vo svete tvoria ženy?Terézia: Videla som to v praxi. Jednak som pracovala vo fonde, kde boli len dve ženy, a jednak som členkou European Women in VC, kde som spoznala vlastne všetky svoje európske kolegyne z fondov a bolo nás naozaj málo. Stretávali sme sa raz až dvakrát ročne. Práve preto, že nás bolo málo, sme fungovali ako komunita, v rámci ktorej sme spolupracovali a združovali sa. A štatistika môj pocit iba potvrdila.


Vladimíra: Keď sme začínali, veľa dát o ženských investorkách ani nebolo k dispozícii. Minulý rok v marci vznikol dôležitý report, ktorý ukázal, že v regióne centrálnej Európy majú ženy podiel na investovaní len 16 %. Keď sa pozrieme do Škandinávie, je ich už 20 %, a napríklad v USA je ženských investoriek už 30 %. Čiže vidíme priestor na zlepšenie. 

 

Hoci tvoríme zhruba 50 % populácie a sme dominantné pri nákupných rozhodnutiach, je nás málo vo vysokých funkciách.


Zuzana: Žien nie je málo len v oblasti investícií, ale aj v celom finančnom sektore. Hoci tvoríme zhruba 50 % populácie a sme dominantné pri nákupných rozhodnutiach, je nás málo vo vysokých funkciách a často nie sme pri dôležitých rozhodnutiach. Problém absencie žien vo finančnej sfére sme teda poznali z vlastnej skúsenosti. Keď sme chodili na mítingy, bolo tam len pár žien. Počas práce v jednej fintech spoločnosti sa mi občas stalo, že ma považovali za sekretárku.


Terézia: Aj mne sa občas stalo, že si odo mňa vypýtali kávu.


Myslíte si, že existuje dôvod, prečo je to tak? Sú napríklad ženy opatrnejšie pri investovaní?Terézia: Nikdy sme neriadili mužský ani zmiešaný investorský klub, preto neviem porovnať, ako sa pri investíciách rozhodujú ženy a muži. Za naše investorky môžem povedať, že sú veľmi aktívne a často robia omnoho viac, než je hľadanie investičných možností.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
PRIDAJ SA K PREDPLATITEĽOM UŽ MÁM PREDPLATNÉ: PRIHLÁSIŤ SA
alebo Odomkni článok cez SMS
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 106293 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aká je minimálna vstupná investícia do investičného klubu.
  • Prečo je výhodné byť zakladateľom startupu v regióne strednej a východnej Európy.
  • Aké kritériá zohľadňujú investorky pri výbere startupov pred udelením investície.

Upozorniť na chybu - ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Foto: Lumus InvestmentNáhľadový obrázok: Lumus Investment
NAHOR
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy Podnikanie
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Späť
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac