hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Podnikanie - Startupy

Karin Fuentesová: Prvý investor mi poslal na účet 10 miliónov korún a povedal, že papiere dotiahneme neskôr

Karin Fuentesová stojí za úspešným startupom Digitoo, ktorý digitalizuje svet účtovníctva. Jeho úlohou je skoncovať s manuálnym zadávaním faktúr do účtovných systémov.

Martina Havranová
27. 10. 2021 9:30 Čas čítania: 7:02
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Podnikanie - Startupy
0
Martina Havranová
27. 10. 2021 9:30
Čas čítania: 7:02

Karin Fuentesová: Prvý investor mi poslal na účet 10 miliónov korún a povedal, že papiere dotiahneme neskôr

Karin Fuentesová stojí za úspešným startupom Digitoo, ktorý digitalizuje svet účtovníctva. Jeho úlohou je skoncovať s manuálnym zadávaním faktúr do účtovných systémov.

Martina Havranová
27. október 2021, 9:30
Čas čítania: 7:02
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Sleduj Disrupter, nech ti nič neujde z podnikateľského sveta:
disruptersk na Instagrame
Disrupter SK na LinkedIn

Aplikácia Digitoo je odpoveďou Karin Fuentesovej na to, ako zjednodušiť prácu účtovníkom. Startup, ktorý vznikol vďaka ochote ľudí pracovať zadarmo na dobrej veci, si dnes môže vyberať investorov a potenciálni klienti naň čakajú v poradovníku. 

 

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako sa chcú stať Whatsappom na faktúry.
  • Koľko firiem aktuálne využíva ich softvér.
  • Ako funguje neurónová sieť.
  • Aké informácie dokáže Digitoo spravovať.
  • Či bolo ťažké nájsť prvých investorov do projektu.
  • Koľko percent času dokáže digitalizácia ušetriť účtovníkom.
  • Prečo sa sústredia na malé a stredné firmy.

 

Vašu aplikáciu Digitoo označujú ľudia ako zdigitalizovanie účtovníctva. Čo bol pre vás impulz na jej vytvorenie?Od malička som bola veľmi technická, proste tomboy. Petardy, počítačové hry a samí chlapci ako kamaráti. V roku 1989 sa môj otec musel vrátiť na Kubu. Zostali sme samy s mamou. Kvôli šetreniu som si mohla vyberať len zo škôl v okolí. Nebolo tam nič iné len gymnázium, priemyslovka a obchodná akadémia.

Vybrala som si tú poslednú možnosť a po škole som začala robiť účtovníctvo. V práci mi vždy hovorievali, že som špekulant, a neustále som sa snažila meniť zabehnuté veci. Navyše som lenivá, nechcelo sa mi robiť všetky tie rutinné veci a všetko som chcela nejako automatizovať. 

 

Karin Fuentesová vytvorila aplikáciu Digitoo.
Karin Fuentesová vytvorila aplikáciu Digitoo. Zdroj: Refresher/Ľubo Baran


Lenivosť je častým dôvodom inovácií…

Presne tak. Navyše som zistila, že môj tím nestíha kvalitne robiť svoju prácu, a keď som hľadala príčinu, prišla som na to, že veľa času trávi prepisovaním faktúr. Hľadala som riešenie a zistila som, že na trhu v podstate ani nie je.

 

V tom čase som narazila na jeden malý startup s aplikáciou, ktorá dokázala prečítať faktúru a poslať ju do účtovného systému. Napísala som im, že sa mi to veľmi páči a že by som pre nich chcela pracovať zadarmo a robiť konzultácie. Všetko mi ukázali a ja som im večer urobila prezentáciu toho, čo by mohli zlepšiť. Po nej mi ponúkli prácu.


Čo konkrétne bolo vašou úlohou v projekte?

Nastúpila som ako šéf AI Datasetu a mala som na starosti učenie neurónovej siete a prípravu dát. Vtedy mala presnosť 68 percent. To znamenalo, že ak ste do aplikácie naskenovali faktúru, vyťažila z nej len nejakú časť. Keď sme skvalitnili dáta, dostali sme sa na 97 percent.

Vedenie sa chcelo zamerať na korporáty. To som zase nechcela ja. Mojím cieľom bolo vytvoriť niečo dostupné pre malé a stredné firmy. Aj my sme boli strednou firmou a klienti, ktorým sme sa starali o účtovníctvo, takisto.

 

Zo dňa na deň som dala výpoveď a povedala som, že sa zameriam na vytváranie integrácie do účtovných systémov.

 

Takýto nástroj na trhu nebol a my sme mali najlepšie predpoklady vytvoriť ho. V spoločnosti, kde som pracovala, sa báli toho, že integrácia do účtovného systému bude veľmi drahá. Zo dňa na deň som dala výpoveď a povedala som, že sa zameriam na vytváranie integrácie do účtovných systémov. 

 

Aplikácia Digitoo má dnes niekoľko investorov. V jej začiatkoch však tím musel pracovať zadarmo.
Aplikácia Digitoo má dnes niekoľko investorov. V jej začiatkoch však tím musel pracovať zadarmo. Zdroj: Refresher/Ľubo Baran


Aké boli začiatky projektu Digitoo? So svojím nápadom ste zostali v podstate zo dňa na deň sama.

Digitoo vzniklo ako integračný partner a my sme sa učili, ako prepájať systémy medzi sebou. Zo začiatku sme boli len dvaja a pri pive sme si kreslili, ako asi by to mohlo fungovať. Urobili sme prvé MVP, čiže minimum viable product. Je to produkt s pár vlastnosťami, ktorý môžu využívať prví používatelia.

 

Náš produkt vtedy fungoval za 190 českých korún mesačne na serveri, ktorý sa volal Roští.cz. Oslovili sme pár firiem. Ponúkli sme, že im budeme robiť integrácie faktúr a budú nám platiť nejaký ročný poplatok. Získali sme prvých klientov. Stále sme sa však len učili a dostávali spätnú väzbu. Po pár mesiacoch od nás chceli zmluvu, akurát my sme ešte ani nemali založenú firmu. (smiech)


V jednom rozhovore ste spomínali, že ste niekoľko mesiacov nemali výplatu a Digitoo sa podarilo vybudovať vďaka tímu, ktorý dočasne pracoval zadarmo.

Ja som nemala výplatu osem mesiacov. Zo začiatku som bola iba ja a jeden programátor, ktorý súhlasil s tým, že bude zo začiatku pracovať zadarmo. Oslovila som aj ďalších známych, ktorí boli programátormi. Niektorí aj v pozíciách CTO.

 

Povedali mi, že do toho idú so mnou, a nechceli peniaze. Mali sme teda zákazníkov, produkt a tím. Akurát sme nemali peniaze. Prišiel čas začať hľadať investorov. 


Bolo ťažké nájsť prvých investorov do projektu? 

Vtedy som bola presvedčená, že najskôr musíme mať nejaké výnosy a až potom si môžeme dovoliť žiadať investorov o peniaze. Ale nie je to tak. Na moje prekvapenie mali o nás naozaj veľký záujem.

 

Nájsť si investorov je niekedy záležitosťou celých mesiacov, možno aj roka. Začali sme hľadať aj tzv. angel investora. V tom mi zavolal jeden klient. „Karin, ja mám pocit, že vy tam robíte všetko. Support, staráte sa o predaj, klientov aj technické záležitosti. Ako by som vám mohol pomôcť?“ Povedala som mu, že práve zháňame investorov a keď sa nám to podarí, môžem zamestnať viac ľudí a nebudem sa musieť starať o všetko sama.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
PRIDAJ SA K PREDPLATITEĽOM UŽ MÁM PREDPLATNÉ: PRIHLÁSIŤ SA
alebo Odomkni článok cez SMS
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 105271 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa chcú stať Whatsappom na faktúry.
  • Koľko firiem aktuálne využíva ich softvér.
  • Ako funguje neurónová sieť.
  • Aké informácie dokáže Digitoo spravovať.
  • Koľko percent času dokáže digitalizácia účtovníkom ušetriť.
  • Prečo sa sústredia na malé a stredné firmy.

Upozorniť na chybu - ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Foto: Refresher/Ľubo BaranNáhľadový obrázok: Refresher/Ľubo Baran
NAHOR
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy Podnikanie
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Späť
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac